Jak vložit přezdívku a odkaz na blog do komentářů? Návod (v komentářích) zde

Skloňování šunkič zde

Kontakt zde

pátek 11. října 2013

25. kapitola

Podtitul: Ostrov Inishoo
Komentář autora: Docela trefný název, že? :D

No, tak se do toho dáme, ať už to máme za sebou.
Pochybuju, že někoho z vás napadlo, že se stane, co se stane.
Kdo si to přečte a neokomentuje, toho si najdu a nakopám do zadku! Nezlobte se na mě, ale k tomuhle by měla co říct i negramotná opice (a ano, normálně jsou opice gramotný! :D)
Takže... připraveni? Ještě si to můžete rozmyslet. Ne? Tak tedy do toho!




Dávej si po pozor na to, co si přeješ ve tmě,

Nikdy nevíš, kdy se to vyplní.

Navíc mezitím přemýšlím jenom nad tím, jak tě roztrhám na kousky.

Jsem v detailech spolu s ďáblem, takže se nikdo nedostane na moji úroveň.

Musím tě dostat z té klece,

Jsem zuřivost mladého milence,

Stačí jiskra a vzplanu.



Jestli tohle pátrání potrvá ještě o den dýl, tak vážně zešílím!
Jak jsme se s každou novou stopou posouvali kupředu, byl jsem čím dál netrpělivější a roztěkanější. Už jsem prakticky nespal - ještěže to upíři k životu nepotřebují, i když jsem si tím nebyl vždy tak úplně jistý. Po nocích jsem dopodrobna studoval plány věznice, které nám Joshua přetáhl na flashku, a snažil se zapamatovat si spletitý labyrint chodeb, z nichž téměř polovina byla slepá. Draculu drželi až na samém konci bludiště. Do pevnosti vedl jediný vchod, žádné tunely, podzemní šachty, žádná okna. Při nejmenším mi to usnadnilo rozhodování, jak se dostat dovnitř. Nebo spíš kudy. Jak, na to jsem přišel až po hodině a půl.
„Mohl bych mít otázečku, šéfe?“ otočil se na mě od kormidla postarší námořník.
Venku bylo něco kolem 16°C, takže jsem si projížďku na rybářské lodi nijak neužíval. Tetelil jsem se ve své milované kožené bundě, opíraje se o zábradlí, a pozoroval čeřící se oceán za vrtulí. Ivana a Irinu jsem nechal na pevnině.
Kývl jsem na chlapíka, aby se klidně ptal.
„K čemu probůh potřebujete tolik racků? Vždyť jsou to úplně nanicovatí ptáci, který všude tak akorát překážej.“
Pobaveně jsem se podíval na tři velké klece napěchované bílými ptáky, kteří, díky mému ovlivnění, nevydali ani hlásku. Co jsem měl však tomu muži odpovědět? Že mi mají pomoct dostat se do vězení, o kterém nikdo neví, že existuje? Už to, že jsem chtěl odvést na ostrov, na kterém není ani pitná voda, mu hlava nebrala. No, nedivil jsem se mu, ani kdybych se to snažil vysvětlit jinému UPÍROVI, nepochodil bych s valným porozuměním. Každopádně jsem se svou letkou racků hodlal vyvolat co největší zmatek a co nejmenší podezření, kdo a proč to má na svědomí. Byl bych radši za vrány, ale ty se neshánějí tak snadno. Takhle stačilo strávit den v přístavu a přimět každého ptáka, se kterým se nám poštěstilo navázat oční kontakt, aby vlezl do klece a taky v ní zůstal. Pro lidi to byla bezvadná atrakce, samozřejmě, a nebýt Ivana a Iriny, asi bych jich pár zabil.
Usmál jsem se na Chucka a pohodil hlavou, aby mi nelezly vlasy do očí. „Našel jsem pro ně využití.“
Chvíli mě zamračeně pozoroval, zřejmě očekávaje, že mu to nějak upřesním, a pak rezignovaně pokrčil rameny a hleděl si zase oceánu.
Trochu mi dělalo starosti, že jsem nic nevěděl o ostraze vězení. Nebylo na něj seslané žádné kouzlo, ale kolik ho hlídá mužů? Jak jsou ozbrojeni? Kde jsou rozmístěni? Tyto informace nám Joshua, který od návštěvy velitelství Gardy zůstane sinavým už nejspíš nadosmrti, bohužel neposkytl.
Hodně jsem přemýšlel také o tom, v jakou denní dobu udeřit, a dospěl k názoru, že za světla to bude nejvýhodnější. Kapitán lépe uvidí, racci lépe uvidí a... a jinak to bylo vlastně jedno. Že oni uvidí nás, na tom zas až tak nezáleželo. Plánoval jsem bleskový útok.
A proč jsem tam nehodlal naklusat se svými kolegy v lidské podobě? Inu, byli bychom poněkud nápadní, ta betonová stěna s ostnatým drátem, která je vystavěná kolem celého ostrova, je přece jenom i na nás dost vysoká, psalo se tam něco a nášlapných minách a konečně do většího těla se lépe strefuje, takže...
„Země na obzoru!“ houkl na mě křenící se Chuck a já se nahnul přes zábradlí.
Ostrov Inishoo se nacházel zhruba šedesát kilometrů od pevniny a my plánovali zakotvit poblíž ostrůvku šest kilometrů od něj. Plavba nám zabrala pouhé dvě hodiny.
Přistoupil jsem k Chuckovi. „Tamhle to je Inishoo?“ Ukázal jsem na tmavý flek před námi.
Ještě jednou překontroloval navigační systém a potom přikývl. „Jop, to je on. Chcete dalekohled?“
Pokrčil jsem rameny a vzal si ho od něj, protože se mi nechtělo uvažovat, jestli mají moje oči lepší nebo horší zvětšení. Přesně, jak bylo v plánech, kompletně celý ostrov obehnaný zdí. Nic jiného nebylo vidět. Když jsem dalekohled vracel Chuckovi, taky se do něj podíval a udiveně zabručel.
„Co to u všech ďasů má bejt?“
„Vězení,“ odpověděl jsem klidně.
Vyvalil na mě oči. Využil jsem toho a hned mu začal dávat pokyny: „Počkáš, až s těmi racky vzlétnu, a popluješ zpátky do přístavu. Jakmile tam dorazíš, zapomeneš, že jsi mě kdy potkal. A taky zapomeneš na ostrov Inishoo.“
„Kam jsem teda plul?“ zeptal se mě.
„Co já vím… zarybařit si, ne?“
„To dává smysl.“
„Taky si myslím,“ poplácal jsem ho po rameni a přátelsky se na něj usmál.
Doufal jsem, že jsem se nepřecenil a cestu zpět na pevninu najdu bez problémů. A budu toho fyzicky schopný. No co… když tak to zalomím na nejbližším ostrově a odtamtud zavolám Ivanovi, aby pro mě dojeli. A sežeru pár těch racků. Brr!
Přešel jsem ke své letce a otevřel klece. „Poletíte za mnou, jasný?“
Nevím, co jsem čekal za odpověď.
Převtělil jsem se do své havraní podoby a vznesl se do vzduchu. Ptáci mě následovali a loď se začala pomalu otáčet. Přišla na řadu ta nejtěžší část. Dostat se dovnitř. I když ven to bude možná ještě horší. Uvidíme.
Letěl jsem a díky svému černému zbarvení si připadal jako nahý voják mezi těžkooděnci. A ještě k tomu v první linii. Ale pochyboval jsem, že by to mí nepřátelé takhle brali. Uvidí jen další z mnoha hejn racků.
Blížili jsme se a za chladnou zdí se pomalu rýsovala stejně chladná betonová kostka. Na každé světové straně stála jedna věž. Každá opatřena reflektory, které byly pochopitelně vypnuté. Už jsme byli tak blízko, že jsem si mohl všimnout mužů na ochozech. Na každém hlídkoval jen jeden. A pak jsem uviděl vchod. Pancéřovou bránu. Zavřenou. A před ní další dva muži. A ta otázka tu byla zas: jak se dostat dovnitř? Otočil jsem se na svou letku a doufal, že na ně bude platit i telepatický nátlak.
Rozdělíme se. Vy, zadíval jsem se na tři racky po svém levém křídle, si vezmete severní věž. Vy jižní, východní, západní a vy poletíte se mnou ke vchodu. Ostatní kružte kolem ostrova a řvěte. Jakmile se otevřou dveře, leťte dovnitř. Teď!
Zabralo to. Ptáci utvořili skupinky a rozletěli se zadanými směry. Skoro jsem cítil, jak se usmívám, i když nevím, jak bych to s tím zobákem provedl.
Střemhlav jsem se vrhl dolů a nemilosrdně se pustil do strážců u brány. Měli nějaké palné zbraně, brokovnice, kulomety, samopaly, co já vím, něco, čím jsem to rozhodně nechtěl koupit, a tak jsem kloval především do rukou. Sem tam se ozval výstřel, vzduchem se rozléhaly lidské i zvířecí skřeky. Byl to blázinec. Přesně, co jsem potřeboval.
Chlap mě málem přetáhl rukojetí po hlavě. Za trest jsem mu vyklovl díru do nohy. Padl na kolena a dva racci mu přistáli na zádech.
Druhý strážce zasáhl jednoho z mých druhů. Na zem se snesly už jen kapky krve a několik brk.
Ozvalo se skřípění a další lidské hlasy. Vzhlédl jsem. Brána se otevírala.
Za mnou!
Z vchodu se pochopitelně vyvalila četa ozbrojených mužů v černém. Museli jsme jednat rychle. Letěl jsem při zemi a propletl se jim mezi nohama. Někteří z ptáků měli stejné štěstí. Nicméně jejich řady prořídly.
Bylo na mně, abych je vedl, a tak jsem se začal pekelně soustředit. Doleva, znovu doleva, rovně, vpravo…
Chodby byly široké tak akorát pro dva muže, osvětleny nepřirozeně bílým světlem zářivek.
Kruhová místnost… třetí východ zprava a pak rovně.
Ještě pořád jsme se střetávali s novými muži, ale už jich nebylo tolik. Odhadoval jsem, že v celé budově jich bude tak padesát až sedmdesát. A značnou část určitě nechávali s Draculou.
Au! Čelní náraz! Napálil jsem to do jednoho borce, co se vyloupl zpoza rohu, a padl na znak na podlahu. Hned jsem se však sebral a letěl dál spolu s ostatními v těsném závěsu. Kolem křídla mi prosvištěla kulka.
A konečně jsme byli u cíle. Velká obdélníková místnost. A v ní asi desítka chlapů s kulomety připravenými k palbě.
Vystřelili. Na křídla mi padla krev.
Vyžeňte je odsud do chodeb! Lítejte jim kolem hlav a nevzdalujte se od nich.
Trochu jsem jim pomohl a přepočítal je. Zbývalo jich něco kolem čtyřiceti. A zdálo se, že to bude stačit. Místnost totiž nebyla zas až TAK velká. Během pěti minut byla prázdná.
Tedy skoro prázdná.
 Nevelký úsek v rohu byl ohraničený silnými tyčemi, které nepatrně světélkovaly. Podle toho, jak mi běhal mráz po zádech, jsem usuzoval, že jsou nabité magií.
Snesl jsem se na zem a vzal na sebe lidskou podobu. Předstoupil jsem před celu a zadíval se na postavu krčící se u zdi. Nepřirozeně plynulým pohybem se napřímila a najednou přede mnou stálo něco, co se podobalo muži jen o něco málo centimetrů menšímu, než jsem byl já. Tělo mu zahaloval jakýsi černý, ušmudlaný hábit, z kterého vykukovala jen špinavá chodidla s přerostlými nehty, kostnaté ruce a na rozviklaném krku se houpala úzká hlava, z níž rašilo pár světlých, bezbarvých vlasů. Všechno na něm bylo jaksi bezbarvé. Šedé oči s nádechem do modra, šedá pokožka s nádechem do běla, šedé rty s nádechem do ruda, přes ně šedé špičáky s nádechem do žluta, na prstech šedé nehty s nádechem do fialova.
„Hrabě Dracula?“
Zazubil se a mně znovu přeběhl mráz po zádech.
„Ne, ale jsem ten, koho hledáš.“
Zamračil jsem se. „Cože?“
Zakroužil hlavou, aby si protáhl krk. „Podívej, Damone, oba víme, proč jsi přišel a že nemáš moc času. Chceš vědět, jak zachránit Elenu. Mohl bych ti v tom pomoct, dokonce bych ti v tom pomohl rád, ale musíš mi za to nejdřív něco slíbit.“
Jeho hlas hladil a drápal zároveň. Byl hluboký a čišela z něj síla, kterou však zakrýval stařecký chrapot.
Zavrtěl jsem hlavou. „Brzdi, brzdi… Takže ty nejseš Dracula? Tak kdo teda sakra seš?! A jak víš, proč jsem přišel? A co ti mám slíbit? Máš pravdu, nemám moc času, takže to vem stručně.“
Zlostně mu to blýsklo v očích. Rty se krutě usmíval. „Drzý bez špetky úcty jako vždy. Ale dlouho jsem si již s nikým nepovídal, tak proč ne? Nemysli si však, že ti mé vyprávění pomůže porozumět, spíš tomu bude naopak. Tak tedy, hezky od začátku: existuje něco jako dobro a zlo, něco jako bůh a ďábel, akorát v té nejabstraktnější formě, jakou si ani nedokážeš představit. Věř tomu, nebo ne, Damone, ale já jsem ten ďábel.  Ten, který napomohl vzniknout prvnímu upírovi, na jehož tělo se právě teď díváš. Obětoval jsem velkou část své moci, abych do něj mohl vstoupit a stal se tak hercem místo režiséra, kterým jsem býval; abych se zkonkretizoval a zhmotnil.
Ve skutečnosti jsem bezejmenný, to jen lidské plémě překypuje potřebou mě nějak nazývat, proto ses chybně domníval, že jsem Dracula. Vlad Drakul II byl mým přítelem. Na sklonku života jsem ho přeměnil a drancovali jsme spolu zemi až do počátku osmnáctého století, kdy nás zastavila Garda. Draculu na místě zabili a mě uvěznili. Nemůžeš zabít zlo, Damone. Zlo a dobro, to jsou nedílné části života. Ale můžeš regulovat jejich moc. Já sám jsem bezmocný. Téměř. Ti, co v sobě nosí třebas jen kapičku mé krve, mě poslouchají, v tom spočívá má síla. Vstupuju jim do hlav a našeptávám jim, co mají dělat. Takto jsem pomáhal Vasilovi vypořádat se s dětskou krví. Takto jsem věděl, že přijdeš,“ usmál se triumfálně. „Irina Golubeva je z mojí pokrevní linie. Jejíma očima jsem viděl vše.“
Naslouchal jsem mu se zatajeným dechem, dokonce i srdce mi přestalo tlouct, aby mým uším snad něco neuniklo. Hluk z venčí jsem absolutně nevnímal.
Po krátké odmlce pokračoval: „Bohužel, ty a tím pádem i tvůj bratr a sladká Elena jste potomci Původních. Takže Eleně nemohu pomoci jako Vasilovi. ALE!“ Zdvihl ukazováček a obočí. „Vím, kdo může. A vím, že to udělá, protože mi to dluží. Dluží mi laskavost,“ zakřenil se a začal si mnout ruce. „Slyšel jsi někdy o šamanistech, Damone? O šamanistech z tajgy?“
Nepřestal jsem ho upřeně sledovat. „Moc mi to neříká.“
Pokýval hlavou, „Ale mělo by. Vždyť Irina je dcerou jedné z nejmocnějších šamanek současnosti. Pro její rod jsem před staletími něco vykonal, výměnou za nespecifikovanou službu, které jsem ještě nevyužil. Pokud mi ji odmítnou splnit, do jednoho zemřou.“
Z těžkosti posledního slova na mě málem spadl strop. O krok jsem ustoupil, jako by to snad mohlo nějak pomoct.
Dracula - teda ďábel - delší dobu mlčel, a tak jsem se odvážil promluvit: „Nechápu celou tu věc s Draculou a už vůbec nechápu, co s tím má co dělat dětská krev, ale to asi není zas až tak podstatný.“
„Ne, to není,“ potvrdil mi.
„Takže teď už k věci: jak mám pomoct Eleně?“
Sepjal ruce a položil si je před rozkrok. „Jediný, kdo může Eleně pomoct, je ona sama. V sobě samé musí najít sílu, aby přemohla démona, který se skrývá v dětské krvi a požírá její duši. A v tom hledání jí může pomoct právě šamanka. A já mohu pomoct tak, že prostřednictvím Iriny s ní promluvím a připomenu jí naši dohodu. A ty mi budeš dlužit.“
„CO ti budu dlužit?“
Přistoupil o krok blíž. Jakoby na mě třeštil celý obličej. „To, co všichni, laskavost, službičku, protislužbu, říkej si tomu, jak chceš. Bude úměrná té mojí. A pokud mi ji odmítneš splnit, zaplatíš za to životem nejen ty, ale i každý, komu koluje v žilách něco z tvojí krve. Což znamená tvůj bratr, Elena, Ivan a další. Takže co? Přijímáš?“
Zatnul jsem čelisti i pěsti. Sakra, zaplíst se samotným ďáblem? Pokud to vůbec je ďábel? Musí to bejt někdo hodně nebezpečnej, když ho tu tak držej. Dlužit někomu takovýmu? A ani nevědět co?
„Přemýšlej rychle, Damone. Tvůj plán nebyl špatný, ale neposkytl ti příliš mnoho času.“
Jenže já měl v hlavě moc velký zmatek na to, abych přemýšlel. Ničemu jsem nerozuměl. Absolutně ničemu!
„Ta šamanka… když jí pomůže… bude pak Elena URČITĚ v pořádku? Napořád?“
„Pokud je to Elenino přání, pak ano.“
Kousnul jsem se do rtu. Dost možná byl v sázce Elenin život. A stejně tak můj. Mám vyměnit svůj život za její?
A jakmile jsem si položil tuhle otázku, nebylo tak těžké odpovědět.
„Souhlasím. Laskavost za laskavost. Mám se ti upsat někde krví?“
Protočil oči v sloup. U nikoho to gesto v životě nevypadalo - a vypadat nebude - tak nechutně jako u něj, přísahám! Potom si utrhl kus hábitu, prokousl si zápěstí a nechal svou krev skapávat na látku. Hodil mi ji skrz mříže.
„Aby byla naše dohoda oficiální, musíme si vyměnit krev. Nabídl bych ti z vlastní žíly, ale žádná část mého těla nesmí za mříže, takže se napij z tohohle a podej mi ruku, ty přes mříže můžeš.“
Zaksichtil jsem se. „Já musím pít z hadru a ty můžeš přímo ze mě?“
Ďáblův obličej se zkřivil zlostí a celá místnost se začala chvět.
„Podej mi ruku, hlupáku! Není času nazbyt,“ zaburácel.
Poslušně jsem si vyhrnul rukáv a protáhl předloktí mezi špruslemi. Potom jsem si přiložil smradlavý hadr ke rtům a snažil se z něj vycucat, co se jen dalo. K mému překvapení to vůbec nechutnalo tak odporně, jak jsem předpokládal, že bude. Vlastně jsem v životě neokusil nic tak lahodného. Jako čistá energie. Pálivá sladkost. Když se mi pak ďábel zakousl do zápěstí, zaplavila mě hotová extáze.
„Tak,“ odstrčil mou ruku a já pomalu přicházel k sobě, „teď jdi, než bude příliš pozdě. O nic se nestarej, vrať se k Eleně a já všechno zařídím. Jen zůstaň v kontaktu s Irinou.“
Nemohl jsem na něj přestat zírat. Z nevysvětlitelného důvodu jsem před ním chtěl padnout na kolena, líbat mu nohy a oslovovat ho mistře. To ďábelsky božské stvoření.
„Jdi!“ poručil mi.
Potřásl jsem hlavou a snažil se zbavit všech těch podivných pocitů a dojmů. Převtělil jsem se a vrátil do labyrintu. Chodby byly potřísněné krví, kulky proděravěly některé stěny a na podlaze se povalovala bílá peříčka. Z lidí nepadl pochopitelně nikdo.
Celkem bez problémů jsem se vymotal z bludiště, jen párkrát čelil ostraze a konečně se octl na čerstvém vzduchu. Neotáčel jsem se a uháněl pryč, jak nejrychleji jsem mohl. Neustále jsem kličkoval, aby mě náhodou nestrefila nějaká kulka. A že jich za mnou nevyletělo málo. Až když mi zmizel ostrov z dohledu, zvolnil jsem tempo.
Postupně jsem se uklidňoval a všechno si urovnával v hlavě. Myslel jsem si, že až přijdu na to, jak Eleně pomoct, budu tím nejšťastnějším mužem pod sluncem. Místo toho jsem měl sevřený žaludek a pocit, že všechno bylo tak nějak zbytečné.
Dracula, kterého jsme celou tu dobu hledali, vlastně vůbec nebyl Dracula.
Jediný, kdo může Elenu zachránit, je ona sama.
Zaprodal jsem duši ďáblu, abych ho Eleny zbavil.
A tohle má jako dávat smysl?!

Pokračovat na další kapitolu

26 komentářů:

  1. Pri tej časti o čajkách som sa nahlas smiala (teda, snažila som sa nesmiať, ale nedalo sa, tak som sa potom snažila byť čo najtichšie, čo mi, dúfam, vyšlo), perfektné :D
    Damon proste vie jak rozprávať s ľuďmi.
    Vzhľadom k tomu, že som v poslednej dobe čítala knihy z námorného prostredia, kilometre mi prišli tak trochu neprirodzené - napriek tomu, že to je v češtine. Oni tam na lodiach používajú námorné míle, ale tak ty si český autor a tak... dobre, šak to je jedno.
    Á zase čajky a telepatia a sa až neprimerane smejem :D (komentár píšem, keď čítam, lebo na konci by som sa zase nevedela vyjadriť)
    Akcia napísaná z Damonovho pohľadu je jedna z najvtipnejších vecí tu. Asi.
    Ah. To čo bolo. Teda, wow. Neviem prečo mi to prišlo oveľa... realistickejšie? nie, dajaké iné slovo, ale neviem to teraz napísať... ako to s Elenou a tým. Toto sa mi viac páčilo :D Téééda, jak si na toto prišla? :D To, že Dracula neni Dracula ale, uhm, je, uhm, prinajmenšom veľmi prekvapujúce, ani nehovorím o Irine a všetkom proste, huh, obdivujem ľudí, čo dokážu dačo také vymyslieť a na konci to dokonca aj celkom dáva zmysel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Racek se řekne čajka? To přijde zas vtipný mně :D. Ne, ale chápu, já i když si to po sobě po každý četla, tak jsem se křenila jak debil, vrtěla hlavou a říkala si: "Jak tě tohle sakra zase napadlo? Taková hovadina, co dává smysl!" :D.
      Nojo, jednotky mi nějak nedošly... ale někde tu vzdálenost museli popisovat v kilometrech, jinak bych na ni nepřišla... eeeh, ale jsem líná to přepisovat, kdyby to říkal ten námořník, jak je to daleko, tak bych se asi dokopala, ale tady to spadá do Damonova slovníku, takže pardon :( :D.
      A z tý další části tvýho komentáře jsem krapet zmatená :D. Což bude dost možná tím, že tě asi ta kapitola zmátla, co? Konkrétně u tebe jsem byla zvědavá, jak se ti to bude pozdávat, když to tak trochu souvisí s náboženstvím. A proto jsem taky říkala, že to není až taková FANTASmagorie. Ono totiž bůh a ďábel, to jsou pro docela dost lidí "reálný" postavy :D. Tak jako šamanisti nejsou žádný fantasy. A proto jsem říkala, že všechno "realisticky" vysvětlím.
      A jak jsem na to přišla? Asi tím, že jsem si pořád kladla nějaký otázky a snažila se to všechno nějak vysvětlit. A tohle jako jediný zahrnovalo veškerý odpovědi. Dostala jsem se až k samému zlu.
      Ono tohle je ještě neúplný vysvětlení, budeme mít ještě jeden rozhovor s ďáblem a tam se dozvíme víc o dětský krvi a o vzniku dobra a zla a tak vůbec.
      Takže, abychom v tom měli jasno, tobě to přijde jako hovadina, nebo ne? :D A ber na vědomí, že vážně, VÁŽNĚ pochopím, když ti to bude připadat jako hovadina, já očekávám, že minimálně jeden člověk si to myslet bude (nikdo konkrétní) :D.

      Vymazat
    2. Hej, čajka smejivá, česky racek chechtavý :D
      Hej, nad tým som tiež rozmýšľala, že pokiaľ to nehovorí ten námorník, je to v pohode.
      Dajak často začínam vetu s "hej".
      No takže, zase, nie je to úplne šialené (teda, v rámci týchto medzí) a celkovo to dáva pekný zmysel, aj keď ja by som na niečo také, že dostať sa až k samému zlu, nikdy neprišla. Ale tak, moja fantázia bola vždy trochu obmedzená :D Ale dáva to oveľa väčší zmysel ako napr. kniha, ktorú som čítala pred pár mesiacmi (Apokalypsa od Maria Giordana - teraz som zistila, že je zrejme už aj druhá kniha s názvom "Apokalypsa II", že mal vôbec odvahu!). Autor nie vždy musí zvládnuť tému zla či diabla dobre, niekedy to vyústi do úplnej nepriehľadnej somariny, ktorá nemá ani hlavu, ani pätu, a nedá sa pochopiť, lebo to zrejme ani sám autor nemá premyslené. Ale tak z tvojho sa to pochopiť dalo a bolo to pekne všetko objasnené tým akože Draculom.
      Ale celkovo sa mi to celkom páčilo :)

      Vymazat
    3. Oukej, to zní jako ta nejlepší REÁLNÁ varianta reakce, jakou jsem očekávala :D. Díky, že ses o tom rozepsala, pomohlo to.
      Žádnou apokalypsu jsem nečetla, takže neposoudím, ale je pravda, že dost děl, který jdou takhle do hloubky, do tý hloubky sice dojdou, ale... v tý hloubce je jaksi tma :D. Tak jsem ráda, že se mi podařilo tu tmu aspoň obstojně osvětlit.
      Jinak z toho mám vážně rozporuplný pocity. Což bude mít asi každej.
      Vážně díky!
      brou noc

      Vymazat
  2. ... Wut? Moja reakcia... Toto som vážne nečakala :D Bolo to zvláštne... v dobrom D. Alebo skorej zlom, vzhľadom na toho Drákulu-neDrákulu? No, tak či tak sa mi to páčilo :)

    OdpovědětVymazat
  3. Interesting...Je zajímavé, že ty si ty, takže Damon umře? :D ...Nevím, mám možná špatné myšlení, ale kdybych tahle FF pokračovala do xté série,umřel by?.. Že by umřel, že jo? :D ...Jsem vadnej -__-

    Je to super, nechce se mi nějak psát,dneska jsem na blog napsal dost věcí a to asi 3x než jsem si uvědomil, že existuje slovo "Kopírovat" takže..Dobrá práce, pokračuj v tom co děláš. Jde ti to úžasně :))

    Nvk<3 = Ono se to blbě skloňuje viď? ..:D Říkej mi New..Př. Newe,ta povídka a bla bla blaaa.. .:D Podívej se na blog..:)) ( www.nvkff.blog.cz )

    OdpovědětVymazat
  4. Janka: Díky :). Vážně páčilo? Já myslím, že z toho musí mít každej rozporuplný pocity. Až na ty, co jsou zvyklí číst ještě větší fantasmagorie :D.

    New: "Je zajímavé, že ty si ty"... co?? To jsem nepochopila :D.
    Ale jo, je docela možný, že by umřel, ale prostě nééé, nebude pokračování! A když, tak až za dlouho. A vážně by to tentokrát záeželo i na čtenářích, podle toho, jak by se jim líbilo tohle. Ale Dokonalá rasa začíná mít větší ohlas než celý slavný DZ, takže... :D
    Tak jo. Vaše reakce jsou zatím spíš kladný... dokonce i největší kritik se vyjádřil kladně... Ale on se najde někdo, komu se to nebude podzávat, to prostě musí! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem největší kritik? No to snad ne..:D Jestli chceš rozeberu to do podrobna ..Napsal jsem toho dost a nechtělo se mi psát sloh ..:D

      New

      Vymazat
    2. Na tom bejt kritik není nic špatnýho, sebe taky považuju za dost velkýho kritika :P. Jen kritizuju spíš ostatní než sebe :D
      Ráda si přečtu kdykoliv, jakýkoliv sloh od kohokoliv, takže klidně sem s ním ;)

      Vymazat
  5. noo, to bude ještě hodně zajímavý. Damon zaprodal duši ďáblu...pak ho bude zase zachraňovat Elena!:D...líbil se mi ten jeho ptačí plán. Příběh doslova z ptačí perspektivy :D...šamanka, hm. Budeš s tím mít ještě hodně práce, řekla bych. Už jen to jak si musíš všechno vyhledávat (nechápu, nechtělo by se mi)...je to skvělý a máš můj obdiv. I vymýšlení sebelehčí zápletky pro mě bývá těžký, takže tohle..je..hustý. :)))))...jo a strašně se mi líbil ten "Draculův" monolog. Zněl tak dobře majestátně, že i kdybys neřekla co je to za člověka, jakýho stáří je a z jaké doby, prostě...z toho, co povídal by nebylo těžký to odvodit. Naproti tomu Damon, že :D
    a líbilo se mi "Nemůžeš zabít zlo, Damone. Zlo a dobro, to jsou nedílné části života. Ale můžeš regulovat jejich moc.".....mohla by sis založit nějakou 'schránku' na svoje citáty/hlášky. Podle mě totiž stojí za zmínění. Mám něco takovýho v mobilu. No vlastně... normální lidi si tam píšou poznámky :D, ale já si tam píšu nápady a náhodný větičky z filmů a knih. A není to vůbec k zahození:)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, už žádný zachraňování!!! :D Ale rozhodně by se tahle smlouva s ďáblem stala hlavní tématikou další série, to jo.
      Já už jsem si všechnu práci oddřela. Ten nápad se šamankou jsem dostala současně s vytvořením postavy Ivana, takže jsem střádala informace, i když jsem ještě nevěděla na co. A taky jsem četla ten Sibiřskej cestopis a a z toho mám nějaký výpisky, takže... teď už jenom smolím příběh. Ale ani to není brnkačka :/.
      Jj, ten kontrast Damona a ďábla je při nejmenším komickej :D. A u věty: "Podej mi ruku, hlupáku" si prostě vždycky vzpomenu na Gandalfa, jak těsně před pádem do tý ohnivý propasti říká: "Jděte, hlupáci". Jo, já vím, má to jenom jedno společný slovo, ale nemůžu si pomoct :D.
      Já jsem moc líná si to někam psát. Pokud mě ten citát nenadchnul na tolik, abych si ho pamatovala, tak určitě nebyl tak dobrej :D. Ale celou třetí sérii si opakuju citát (no, spíš myšlenku) z jedný knížky, kde bylo, že zlo je vlastně šílenství, protože nedává smysl

      Uf, a už zas budu muset jít něco dělat. Na prt tejden, měla jsem mít dva dny volna, a nakonec jsem neměla ani jeden (dobře, jeden, ale ten jsem zaplnila od rána do večera). Myslím, že tenhle tejden se nedostavím na všechny přednášky :/ :D.

      Vymazat
  6. Tak abych se vyhnula tomu nakopání do zadku... :-)
    Je to skvělé, ostatně jako obvykle. Ovlivňování racků mě fakt pobavilo. Když jsem tu pasáž četla, šla kolem mě sestra a ptala se, s kým si to píšu, že se tak přiblble uculuju.

    Akorát mě napadla jedna věc, která mi nejde do hlavy. Protože máš ale vždy všechny detaily promyšlené, určitě mi to osvětlíš. Proč Damona prostě nenapadlo, než se "upsal" krví ke kdo-ví čemu, tu šamanku najít a zeptat se jí, jestli by mu nepomohla dobrovolně? Irina by se nejspíš taky přimluvila...

    Braen

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děláš dobře, na to kopání si hodlám vzít svoje jediný boty na podpatku! :D
      Skvělé? Žádný "přitažený za vlasy"? Žádná "slátanina"? Jestli ne, tak jedině dobře, páč je to to, co mi dělalo největší starosti :).
      Noo, nad tímhle jsem až tak nepřemýšlela, ale... ono to se šamanama není úplně jednoduchý. Šamani neradi přijímaj cizince - fakt hodně neradi, pokud jsem vycházela z věruhodnýho zdroje -, takže co teprv upíry? Irinino přimlouvání by asi nepomohlo. Její příběh byl tak lehce zmíněn někdy v polovině druhý série (takže chápu, že si to nepamatujete) a v tom bylo, že šamanka, Irinina matka, Irinu vyhnala s tím, že ji nakazili démoni abaasy (v šamanismu se nemoci často přisuzují démonům a upírství jsem dala jako druh nemoci) a v podstatě se jí zřekla. Jenže tohle vím já, nevím, jestli to ví Damon, a vzhledem k tomu, že toho o šamanistech moc neví... tak asi neví ani tohle :D :/. Takže se můžu vymlouvat možná tak na to, že Damon jedná impulzivně a tlačil ho čas? :D. A nebo aspoň věděl to, že šamanisti nemaj rádi upíry (tak jako čarodějky je nemaj rádi), to by vědět moh. A když nemaj rádi upíry, tak nemůže mít Irina dobrý vztah se svou matkou. Takže její matka nemá důvod pomáhat nějaký "Irininý kamarádce".
      Snad to zní přesvědčivě. Každopádně i kdyby to Damona napadlo, neměl by šanci na úspěch, ale jak jsem řekla: to vím já, ale nevím, jestli to ví i on, to je diskutabilní a krapet nedomyšlený, přiznávám ;).

      Vymazat
    2. A jo, to s vyhnáním tam opravdu bylo, promiň. Nachytala jsi mě na švestkách...

      A Damon to určitě ví. On přece není jenom hezkej a vtipnej, ale taky chytrej. Jinak bychom ho neměly všechny tak rády :-D .

      Braen

      Vymazat
    3. No, Damonovu inteligenci nepodceňuju, ale podceňuju jeho zájem o ostatní lidi, takže nevím, nevím, jestli to věděl :D. Ale pak jsem si vzpomněla, že vlastně i ve třetí sérii byl náznak, když se plánovalo, kdo kde bude zjišťovat informace o Draculovi, tak Irina říkala něco jako: "Zeptala bych se svojí matky, ale..." a pak něco, že se ošila, těžce polkla, prostě dala jasně najevo, že to nepude. Tak, a jsme všichni spokojeni! :D

      Vymazat
  7. Konečně jsem se dostala ke čtení!! :) Posledních pár dnů se toho na mě sesyplo nějak moc, takže se omlouvám za svou neaktivitu :)
    V kapitole se toho stalo opravdu hodně. Damon a racci, to byl parádní nápad :D Celé setkání s Draculou/NeDraculou bylo ... zajimavé, děsivé... fakt se (ne)těším, co ta rada bude Damona stát.
    Překvapivě se těším na další :)

    OdpovědětVymazat
  8. Říkala jsem si, že mě DZ povzbudí a zlepší mi náladu, když je zítra zas ta škola. A taky že jo, ale zamotala jsi mi hlavu :D Je poznat, že jsi v minulé kapitole něco vynechala, ale myslím, že to tam klidně mohlo být. :) Sice to není žádná akce, ale mě pak chvíli trvalo, než jsem si spojila minulou kapitolu s touhle a co tam chybělo. Ale to bude spíš moje vina, protože jsem pomalejší. :D
    Ten Drakula, nebo spíš Bezejmenný, co to je za exota? Docela dost se bojím toho, co od Damona bude chtít. :/ Chlapíkům ve vězení se nemá věřit a basta. :D
    U části s racky jsem se usmívala jako idiot. To se mi hodně líbilo. :D Doufám, že další kapitola bude co nejdřív. Jsem zvědavá na šamany. Snad by už konečně Elena mohla být vyléčená. Jen aby se pak Damon nedostal do něčeho horšího.
    A jestli máš v plánu Damonovi něco udělat, vyřešit tak milostný trojúhelník a Elena se Stefanem budou žít šťastně až do smrti, ...najdu tě :D
    Kapitola byla úžasná jako vždycky :3 Jak jsi říkala, že to bude fantasmagorie, nepřišlo mi to. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Víte, že upřímnost snesu (těžce, ale pořád dobře), takže mě nemusíte tak šetřit :D
    .
    Verča: V pohodě, spíš mě mrzí, že se na tebe něco sype :/.
    No, nevím, jestli parádní nápad. Je to strašná hovadina, která by zaručeně nikoho jinýho nenapadla, spíš tak :D. Ale jistou logiku má, to jo.
    Na to se nemusíš (ne)těšit, to v týhle sérii už nebude ;). A ta další dloooouho nebude (pokud vůbec někdy).

    Chaky: Promiň, ale nemohlo to tam být, já už bych to psychicky nezvládla napsat :( :D. A navíc si to můžete domyslet z toho, co víte - Joshua se dostal do toho velitelství Gardy díky testu otcovství a tomu dopisu o tom, že Nigel umírá, a tam získal informace o tom, kde se nachází vězení. Tojť vše :).
    A nemůžeš být pomalejší, když vymýšlíš příběh, ve kterým nikdo nedokáže odhadnout, co se stane! :D
    Drakula je doslova a do písmene zlo :D. Odeťka už se o něm bude mluvit jako o ďáblovi. A jak jsem říkala Verče, co od Damona bude chtít, to by bylo otázkou pro další sérii, v týhle to na stopro nebude ;).
    To si piš, že se Damon dostane do něčeho horšího, vždyť se vrací domů ZA ELENOU! Co může bejt horšího? :D
    Takovej srab nejsem, abych vyřešila trojúhelník něčí smrtí ;). Jestli někoho nechám umřít, budu pro to mít lepší důvod :D.
    Pfůů... Eleninu léčbu mám právě rozepsanou. Je to práce minimálně na 3 kapitoly a vůbec mi nějak nejde od ruky. Je taková zmatená a divná... ale jak jinak může vypadat nahlížení do vlastního nitra, že? Kort do Elenina nitra. Ta holka má v sobě dvě osobnosti, jednu šílenou a smrtící a druhou nerozhodnou a přecitlivělou, to musí bejt zmatený, něco takovýho odhalovat :D.
    Achjoo, mně se nic nechce!
    Brou noc

    OdpovědětVymazat
  10. Vezmu to hezky od začátku - musím souhlasit s Chaky, taky jsem měla takový pocit, že to popsání Joshuova vniku do velitelství tam krapet chybí, ale na druhou stranu bych to z pohledu autora též vynechala, protože by to zabralo dost času, třeba i celou další kapitolu. A pokud jsi na to už neměla sil :) nechci tě nijak psychicky přetěžovat :) Jen jsem malinko nepochopila tu zmínku, že bude Joshua sinavý nejspíš až nadosmrti...
    Jsem blbka, páč jsem totálně zapomněla, že se Damon vlastně umí převtělovat do vrány a pořád jsem si říkala, co chce s těma rackama, krutibrko, dělat :D Dokonce mě i napadlo, že se od nich nechá nést, aby nemusel plavat :D :D Jeho řešení se mi líbilo, i když mi přišlo, že jsi ho tam prostě chtěla co nejrychleji dostat, abys nemusela například popisovat, jak se vypořádává se strážema ( a zas by byla blbost, aby tam žádní hlídači nebyli, vzhledem k tomu, že je tam vězněný sám ďábel). Taky mě překvapilo, že Irina a Ivan souhlasili, že se toho nezúčastní, ale je fakt, že by se neměli jak dostat dovnitř, takže by vlastně k ničemu nebyli.
    Rozhovor Damona a Draculy byl zajímavej, ta věc s šamankou se mi tam celkem hodí. I já zapomněla to o Irině a její rodině, teď mi to dává ještě větší smysl. Rozhodně bych to hovadinou a fantasmagorií nenazývala, fakt tě obdivuju, že to všechno dokážeš tak pěkně spojit :) Těším se, jak s těmi informacemi Damon naloží a jsem zvědavá na jeho setkání s Elenou.
    Snad to vyznělo jako kladný komentář, protože to považuju za hodně dobře promyšlený a bála ses zbytečně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěla jsem vydžet vzhůru a počkat si na tvůj komentář, ale ve čtvrt na jedenáct jsem to zabalila, páč mi padala hlava :D:/
      Já vím, je to tam divně useklý, to s vámi souhlasím, ale nepřijde mi to dostatečně strašný na to, abych s tím něco dělala :D:(. Ale klidně mi to vytýkejte, máte na to právo ;)
      Ta zmínka o sinavým Joshuovi tam byla proto, že jsem tak nějak pořád naznačovala, že je to strašpytel, a defakto ukrást informace z nějaký organizace, jako je Garda... to bych byla taky podělaná, takže co teprve on :D. Ale zvládl to.
      Damon, co se nechá nýst rackama :D:D:D To je taky dobrej nápad :D
      Tojo, chtěla jsem, aby se tam dostal co nejsnadnějc a nejrychlejc... ale to chtěl určitě i Damon, takže...:D
      Mně přišla jako fantasmagorie to s tím ďáblem, šamani ještě ujdou... ale nevím, no, stejně z toho mám rozporuplný pocity. Ale jsem ráda, že vy z toho tak špatný nejste :)
      Pardon, jestli jsem ti na něco neodpověděla, ale mluvěj tady na mě dva lidi, takže se trochu ztrácím :D
      Moc ídky za komentář!

      Vymazat
  11. Já se snad konečně vracím ke komentování, takže to shrnu a nebudu psát jenom k týhle kapitole - neustále mě překvapuje, co dokážeš vymyslet a pak to napsat tak, aby to dávalo smysl a fakt mě baví, jak si všechno zjišťuješ a máš to podložený reálnýma věcma. To mě na tom fakt baví. Poněkud jsi mě vystrašila s Elenou a Stefanem, ale zase jsi to uvedla do takovýho směru, že ti nemám co vyčítat... :D Dost se těším, co bude muset Damon udělat na oplátku... :)

    Teď k tomu, proč jsem tu dost dlouho nebyla. Chci se za to omluvit, ale neměla jsem jinou možnost. Stalo se mi v poslední době tolik věcí, že ještě jedna a půjdu si snad hodit mašli. Vygradovalo to minulý týden v pondělí, kdy nám ukradli naše (moje víc milovaný, ač neřídim) auto. Pořád se nemůžu smířit s tím, že je náš McQueen na 99% rozřezanej na díly... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ufff, už jsem tě měla pomyslnou tužkou napsanou na pomyslným seznamu nepomyslně dezertujících osob. Jsem ráda, že tě můžu pomyslně smazat :).
      Mě zas neustále překvapuje, že nikdo nepíše nic o tom, že ďábel je... nevhodná postava do týhle povídky :D A taky to, že vás překvapuje, jak si všechno zjišťuju, to už je přece samozřejmost :D. Ale samozřejmě děkuju, jsem ráda, že to oceníte a zpříjemní vám to četbu, vždyť... z jakýho jinýho důvodu bych to taky dělala, že? :D
      Joo, Stefan a Elena... to je děsivá dvojka :D.
      Hmm, a sakra. Když vás všechny tak zajímá, co bude muset udělat Damon na oplátku, tak asi budete chtít další sérii. Pche, a stejně o tom ještě udělám hlasování :D.
      Mašli si prosím tě neházej. Taková blbá smrt. A ani žádná jiná v tomhle případě mi nepřijde vhodná, samozřejmě :/
      Tvoje důvody chápu. A snad se policajti pochlapěj a ještě McQueena najdou :). A kdyby se nepochlapili a nenašli, tak budu držet palce, aby se aspoň proháněl s aspoň trochu ohleduplným majitelem. To přece není tak nereálný :)
      Díky za oba komentáře a přeju ti, ať už ta horší etapa tvýho života pomine a vystřídá ji zas ta lepší ;).

      Vymazat
  12. mno tak to sem překvapena :D v dobrým... Damon se konečně vrátí...snad... :D a doufám že i Elena bude v pořádku jen co jí ti šamani pomužou a Damon chvíli sem zaváhala jestli to opravdu udělá... ale je vidět že má Elenu fakt rád... :D tady ta kapitola je jedna z nejlepších kapitol...:D málem bych zapoměla na Stefana abych pravdu řekla tak vubec netuším co se sním bude dít... ale doufám že zustane s Damonem a Elenou a bude jim pomáhat... :D jinak sem v šoku co se stalo mezi "Elenou" a Stefanem ale všechno si dokonale vysvětlila... a napsala mě nic takovího nenapadlo že by Elenu mohl někdo ovládat..:D

    Jinak se chci omluvit že sem tu nebyla mám každej den v tydnu trenal na kterej du rovnou ze školy večer přídu a musím se jít učit... a o víkendu hraju zapasy...po dlouhe době jsem se sem dostala...:D a všechny kapitoli byli suproví.... :DD
    -K-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jono, Damon svoje rozhodnutí většinou moc nerozvažuje, takže když to náhodou udělá, tak to člověka... zmate :D
      Jedna z nejlepších kapitol... fajn, fakt se ve vás nevyznám :D.
      Tak Stefan se od Eleny nehne na krok. Zaprvé ji zbožňuje, za druhé... ho přitahuje její krev :D.
      V pohodě, zdá se, že celej svět je zaneprázdněnej, jen já nějak záhadně mám dost času sedět u compu a psát a publikovat (to nemá být žádný rýpanec) :D. Co vlastně trénuješ? :)
      A děkuji za komentář!

      Vymazat
    2. trénuji basket... :D
      -K-

      Vymazat
  13. Rackové nemají chybu, představovala jsem si, jak bych se asi tvářila, vidět někoho na pláži, jak pohledem přemlouvá ptáky, aby zalezli do klecí. :) Následný let a útok mi připomněl Alfréda Hitchcocka a film ptáci, který byl taky trochu komedie v hororu. Představa 50 lidí zmateně běhajících po baráku za ptáky či s ptáky na zádech je úsměvná. Ale brilantní nápad :) Kdyby tohle někdo zfilmoval, dala bych těm rackům zvuk stíhaček, ať to má grády :D Pak to popisování nádechů barev na ďáblově těle.... hezký. Těším se na shledání naší "švédské" trojky.:D

    OdpovědětVymazat