Jak vložit přezdívku a odkaz na blog do komentářů? Návod (v komentářích) zde

Skloňování šunkič zde

Kontakt zde

sobota 8. června 2013

8. kapitola

Podtitul: Hledači pravdy
Komentář autora: Tramtadadá! Historicky první kapitola z Ivanova pohledu! Teda jenom její (menší) část, zbytek je Eleninýma očima, ale i tak! :D
Nevím, kolik si toho o dětské krvi a Ivanovi pamatujete, kdyžtak, kdyby vám nebylo něco jasné, se zeptejte v komentářích, ale spíš nebude problém :).
Dalo by se říct, že tahle kapitola je opět vsuvka, ale podle mě není. Jsou v ní celkem zajímavé myšlenky, které se týkají hlavní trojky + náhled do Stefanova života v minulých dvaceti letech a... nevím, prostě není tak nepodstatná jako kapitola 6., to byla opravdu bezpředmětná vsuvka, která měla jediný účel - přesvědčit vás, že Irinino ovlivnění funguje. A kdybyste víc komentovali, tak vím, jestli se mi to povedlo, nebo ne, ale takhle z toho moc moudrá nejsem :/.
Mohli byste trochu víc komentovat. Proč? Protože to je pro mě motor. Ne, nepíšu tu povídku pro vás, psala bych ji i bez vás, ale nepsala bych ji tak rychle. Takže je to na vás, čím víc komentářů, tím víc se povídce věnuju, tím míň čekáte na další kapitolu. A ne že se zas budou omlouvat ti, co komentují kapitolu od kapitoly! (že, Chaky a jiní experti) :D.
A tohle je přednastavený článek, odjela jsem ke strejdovi na grilovačku a pak nejspíš na chatu. Domů se vrátím nejspíš v neděli navečer.
PS: Alalko, vážně úžasná povídka ;)



Sedmou noc jsem seděl v hospodě v Irkutsku, kde jsem před šesti lety potkal toho podivína, co mi povídal o dětský krvi a jiných nadpřirozenostech. Sakra, zapomněl jsem i jeho jméno. Jak si mám asi tak pamatovat, co mi všechno řekl? Tajně jsem doufal, že na něj znova narazím, koupím mu pivo a trochu pokecáme. Ale neukázal se. Ptal jsem se po něm nejen v baru, ale i náhodných kolemjdoucích, prodavačů, bezdomovců, dělníků, manažerů… ptal jsem se úplně všech, ale nikdo o něm nic nevěděl. Myslel jsem si, že to tak dopadne. Ten chlapík byl při nejmenším zvláštní, nikdo s ním nechtěl nic mít, ani já ne, ale Iře ho přišlo líto a ráda poslouchala ty jeho pohádky. Strašidelné pohádky, které v sobě nosily jadérka pravdy. Paradoxně ona nevěděla o krvi ani polovinu toho co já.
Zamával jsem na výčepního prázdnou skleničkou. Pochopil a došel ke mně i s lahví vodky.
„Ještě něco jiného, pane?“
„Ne, díky,“ zavrčel jsem v odpověď.
Nepamatoval jsem si toho úplně málo. Vybavil jsem si název hospody, místo, kde jsme seděli, roční období a dokonce i karmínovou barvu Iřina kabátu. Ale podrobnosti našeho rozhovoru? Popravdě mě to v tý době až tak nezajímalo, nebyl jsem upír, tak proč taky?
Určitě o tý krvi říkal víc než jen její klady a zápory… ale co? Dávkování? Co dělat, když se to vymkne kontrole? Osobní zkušenosti? Cizí zkušenosti? Jak se to dozvěděl? Všechno tohle, ale já to úspěšně zapomněl? Nebo nic z toho? Musel jsem přijít na něco, co by Eleně pomohlo. Jak řekl její povedený manžílek, dlužil jsem jí to. A taky jsem si byl celkem jistý, že mě Damon zabije, pokud s ničím nepřijdu. Bývali by z nás byli skvělí kámoši, kdyby to nebyl takový arogantní, nevyzrálý frajírek. S druhým Eleniným ctitelem jsem neměl příležitost si pořádně popovídat, ale stejně vypadal zamlkle a vůbec ne jako můj typ. Snad ani její.
Sakra, teď neřeš její milostný problémy a vzpomínej!
Po pár hodinách jsem se přistihl, jak usínám. Vybavila se mi akorát peprmintová vůně a taky to, že se ten chlap až neuroticky ohlížel přes rameno. Vyprávěl nám dojemný příběh o tom, jak se stal upírem kvůli svojí ženě, kterou nakonec zabil. Jediné, co mě na tom zaráželo, bylo, že měl někdy v životě ženskou.
Přespal jsem v hotelu a druhý den ráno se vrtulníkem vrátil do Hakimaj, vesnice poblíž mého srubu. Vyměnil jsem letadlo za džíp. Půda byla sice stále tvrdá jako z kamene, ale sníh už roztál. Dokodrcal jsem se až k dřevěné chatrči, zaparkoval a vystoupil. Došel jsem do obýváku a vyčerpaně se svalil na gauč.
„Nic nového?“ otázala se Ira, skládajíc čisté povlečení. Kolem hlavy měla uvázaný cop a v obličeji pár zvědavých očí.
„Nic nového,“ povzdechl jsem si.
„Ani já si na nic nevzpomněla. Vážně ses o té krvi dozvěděl od něj?“
„To je to jediný, čím jsem si jistej.“
„Hm,“ zamručela a natáhla se po dalším prostěradle. „Že bych u toho nebyla? Je to možné. Vzpomínám si, že jsem potkala Naďu. Asi se o tom rozhovořil, když jsem byla s ní.“
„Jaká skvělá náhodička,“ prohlásil jsem ironicky.
Odložila ložní prádlo na skříň a bez varování si na mě lehla, byli jsme břichem k břichu. Složila ruce na mou hruď a opřela o ně svou malou nevýraznou bradu. Jemně jsem ji pohladil po tváři.
„Jsem holt starej sklerotik. Ani kdyby…“ strnul jsem uprostřed věty, jak jsem se tak díval do jejích očí. Vzal jsem ji za obličej a radostně políbil.

***

Milý deníčku.

Odtáhla jsem propisku od papíru a zadívala se na ta dvě slova. Nechtěla jsem psát dál, abych nenarušila jejich něhu, křehkost a přívětivost. Ale nakonec jsem je stejně odsoudila k záhubě.

Asi se můj stav zhoršuje. Před pár dny jsem udělala něco tak strašného, že mě Irina donutila na to zapomenout. Nikdo mi přesně neřekl, co se stalo. Jen že jsem napadla Stefana a Damon mi zlomil vaz. Opět. A teď? Teď se cítím prázdná. Ale nevím, jestli je to zrovna kvůli ukradené vzpomínce.
Už jsem ti říkala, že jsem si vybrala Damona.

Opět jsem nevěděla, jak mám vyjádřit to ostatní, a jestli to vůbec vyjádřit chci.

Problém je, že mi to přijde spíš jako výsledek prvního kola. Když se podívám na Stefana, nepřipadám si rozhodnutá. Sakra, ani v nejmenším! Kdyby teď na mě vytasil, že mě opustí, že už ho nikdy neuvidím, že nechce stát mně a Damonovi v cestě, udělala bych cokoliv, abych ho přiměla zůstat. COKOLIV! On je tak… klidný, trpělivý, nabitý pozitivní energií a jedním slovem úžasný. Proč jsem si toho nevšimla dřív? Proč jsem to v něm neviděla, když jsem byla ještě člověkem? Upírství byl jen jeden z důvodů našeho rozchodu. Vedle toho tu byly ještě moje sympatie k Damonovi a… nikdy jsem nedokázala zformulovat ty další. Já nevím, prostě mě nepřesvědčil. Damon mi ukazoval klady, Stefan zápory. Damon mě vyzýval, Stefan mi ustupoval. Chápeš, co tím chci říct? Milovala jsem Stefana! Ale nedal mi naději na šťastnou budoucnost. No, ne že by mi Damon zrovna nasliboval hory, doly, širý lán, ale… s ním se zdálo všechno tak snadné. Krásné. Zajímavé. Se Stefanem obtížné a smutné. Ale teď? TEĎ?! Deníčku, kdybys mě tak viděl před pár dny se Stefanem v bazéně. Kdybys slyšel jeho a můj smích, když jsme utíkali před rozzuřeným Damonem, kterého jsme nešťastnou náhodou vzbudili. Proč to takové nemohlo být už dřív? Nikdy bych se ho byla nevzdala. Vědět, že můj život s ním může vypadat takhle. Že mě může učinit TAKHLE šťastnou. Kdy došlo k tomu obratu? Kdy se milování Damona stalo rutinou, a touha po Stefanovi smyslem života? Anebo je to jen přátelství?

Těžce jsem si povzdechla. To bylo pro mě typické. Když jsem se konečně schylovala k nějakému závěru, k nějakému konečnému rozhodnutí, napadla mě zcela převratná a neodbytná otázka. Neměla jsem na vejšce chodit na ty filozofický přednášky…

Je možné, aby to mezi námi bylo zcela nevinné? Nezištné? On mi řekl, že mě miluje, já mu to… řekla oklikou, podstatnější je, že jsem o tom přesvědčená. Tak nějak.
Nepokouší se mě dotknout, políbit, svést, nedívá se na mě tím zbožným, zamilovaným pohledem. Možná, že trochu flirtujeme, ale dost často jsem hlavním iniciátorem já a ne on.
Hm, a kolik stránek bych asi tak popsala, kdybych se zamyslela nad svým vztahem s Damonem? To zjistíme příště, deníčku!

Zastrčila jsem knížku pod matraci a chvíli jen tak naslouchala ruchu domácnosti. V podstatě bylo uklidňující přemýšlet nad bratry Salvatorovými. Připadala jsem si pak jako dřív. Opomíjela jsem ty závažnější problémy.
V tom šelestu jsem rozeznala i rozhodné kroky. Nemohly patřit služebnictvu, to se pohybovalo rychleji a spíš cupitalo. Tahle osoba někam záměrně mířila. Nejspíš ke mně. Byl to buď Stefan, nebo Damon. Spíš Stefan. Damonova chůze byla… zákeřnější a promyšlenější, řekla bych. Stefanova přirozená a zcela obyčejná. Takový prototyp lidské chůze.
Zastavil se poblíž dveří. Čekala jsem na zaklepání, ale neozývalo se. Váhal. Vylezla jsem z peřin a šla mu otevřít. Akorát se otáčel k odchodu.
„Promiň, vzbudil jsem tě?“
„Jsou čtyři odpoledne.“
Nezdálo se, že by pochopil souvislost.
„Pojď dál,“ pokynula jsem mu s úsměvem. Lehla jsem si na břicho na postel a on se posadil do křesla pod oknem. „Cos mi chtěl?“
„Nic zvláštního. Jen mě napadlo, že se zastavím.“
„Hm. To je dobře. Příšerně se nudím a moc přemýšlím.“
„O čem?“ Opřel si lokty o kolena a propletl prsty.
Neurčitě jsem si na ukazováček natočila pramen vlasů a obmotávala ho kolem dokola. „Tak různě. O krvi. O životě a smrti… o tobě,“ dodala jsem jakoby nic.
„O mně?“ Povytáhl zvědavě obočí.
„Mm-hm. Dospěla jsem k závěru, že ses změnil. Kdy se to stalo? Kdy ses smířil s tím, že jsi upír?“
Překvapeně zamrkal a opřel se zády o opěrku. „Na to ti asi nedokážu odpovědět, andílku. Já si nepřijdu nijak zvlášť jiný.“
Bodlo mě u srdce z toho oslovení. Už dlouho mi tak neřekl…
„Ale je pravda,“ dodal z ničeho nic, „že se cítím trochu víc… živý. Myslím, že za to vděčím Lexi. Vždycky ve mně probouzela moji zábavnější stránku, podobně jako ty,“ ušklíbnul se a založil ruce na prsou.
Pohupovala jsem nožkami ve vzduchu a dál si kroutila vlasy. „Můžu mít ještě trochu osobnější otázku?“
„Jsme přece rodina. Žádná otázka není osobní.“
Skousla jsem si ret. To, na co jsem se ho chtěla zeptat, bylo náročné zformulovat, aby to nevyznělo podezíravě, vyčítavě ani žárlivě. „Napadlo mě… když jsi byl těch dvacet let tak sám… byl jsi opravdu sám? Nikdy jsi mi nevyprávěl o žádné… ženě. Ale to jsi vážně za ta léta nikoho nepotkal?“ Kolik jich asi musel odmítnout?
Tahle moje otázka ho mírně pobavila.
„No. Bylo tu pár žen v mém životě, to ano. Ale s žádnou to nemělo dlouhého trvání. Snad s jednou… Jmenovala se Soňa. Byla to moje studentka,“ polkl a zahleděl se do podlahy. Tiše jsem ho pozorovala. „Byla tak… jedinečná. Zaujala mě. Byla energická, ale ne divoká. Milá, ale s přesně stanovenými hranicemi. Svůdná, ale ne koketní.“
„Žádnej extrém,“ skočila jsem mu do řeči.
Přikývl. „Žádný extrém.“
„Co se stalo?“
„Chodili jsme spolu asi půl roku. Všechno se zdálo být perfektní. Až na to, že o mně nevěděla úplnou pravdu. O to ale ani tak nešlo. Problém byl, že jsem ji nemiloval. Miloval jsem na ní úplně všechno, ale… nemiloval jsem ji jako celek. A tak jsem ji nechal odejít.“
Konečně se na mě podíval. Zkoumal mě. Díval se na mě jako malíř na svou múzu, na múzu, kterou ve skutečnosti nevidí, ale ví, že tam někde je. A on udělá všechno pro to, aby ji našel. Běhal mi z toho mráz po zádech, ne ten nepříjemný, což mě děsilo ještě víc. Jeho pohled mě propaloval a rozpaloval.
„Někdy ani dokonalost k lásce nestačí,“ šeptnul.
„Možná, že láska není dokonalá.“
„Možná,“ přitakal a já z něj vycítila jeho staré já. To hloubavé, zachmuřené a trochu pesimistické. Zvláštní. Dalo by se říct, že to byla jeho dávná dokonalost a současná nedokonalost, která mě nutila ho milovat jako celek.
Nový směr mých myšlenek se mi vůbec nelíbil, a tak jsem poslala Stefana pryč a telepaticky si přivolala Damona. Přišel téměř okamžitě. Měl na sobě tmavé tepláky a triko neurčitě bledě modré barvy. Hrozně mu slušelo, ale rád ho zrovna neměl.
Udělala jsem na něj psí oči a potutelně se k němu přiblížila. Hravě jsem ho políbila na rty. Cítila jsem se hrozně rozmilá, chtěla jsem se mazlit, dovádět, smát se a říkat si přeslazená slůvka. Damon mi z počátku dával najevo, že má jiné představy, ale nakonec se mi podřídil. Svlékla jsem si ho a uložila do postele, tam ho zaplavila drobnými pusinkami a kladla mu nesmyslné otázky. Po čase jsem vymazala všechny stopy jeho nesouhlasu a vzdoru. Smáli jsme se a užívali si jeden druhého až do pozdní večerní hodiny.


Pokračovat na další kapitolu

16 komentářů:

  1. Samozrejme, že Irina ho môže donútiť si spomenúť! Alebo nie? :D
    Jak ja tak rozmýšľam, že s kým chcem aby skončila, je to fakt nekonečný príbeh, ak niekto z nich neumre :D
    Debata so Stefanom sa mi veľmi páčila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Práve som si ešte raz prečítala "Světlo pro temnotu".
      Úplne zbožňujem prvé tri kapitoly, a toho Damona z nich. A tiež ťa strašne obdivujem, ako si ho tam opísala, mne sa to v NZN2 vôbec nedarí a tak z Damona je len slabý odvar toho, čo býval kedysi :( :D
      Znovu som sa doňho a dialógov medzi ním a Elenou zamilovala, ty si to proste tak super napísala!

      Vymazat
  2. Pěkná kapitola, konečně se začala Elena věnovat taky Damonovi :D. Doufám, že si Ivan vzpomene, ať už to má Elena za sebou.

    OdpovědětVymazat
  3. Váňo Váňo Ivanee ! :D
    Červeně zvýrazněný odstavec, v než se vyskytlo mé jméno mě pobavil :D Dobře, tak já přestanu. Ale musíš vědět, že na tvůj blog chodím moc ráda, i když ne každý den :3 Teď ke kapitole. Skvěle napsaná jako vždycky, nemám víc co říct. Její obsah byl takový miloučký, zvlášť ta druhá část. :) Jsem ráda, že stefanův život nebylo čtení knih a vzpomínání na Elenu, a že si taky někoho našel. :D Aby taky ne, takový fešák. Ironie by byla, kdybys ho na konci DZ oženila s Meredith. :DD Já vážně pořád musím přemýšlet nad tím, jak tuhle prekérní situaci vyřešíš. Být Elenou, explodovala by mi hlava O.o

    OdpovědětVymazat
  4. Ivčaaa, ten je prostě úžasný.. Akorát si neumím představit Damona a Ivču jako kamarády, to jejich popichování mě baví :)
    Nevím jestli komentuji každou kapitolu, ale pokud ne, tak se omlouvám :D

    OdpovědětVymazat
  5. Moc ti děkuju za názor i dlouhý komentář :) Jsem ráda, že se ti to líbilo, měla jsem z toho trošku strach, ale po návratu z Reegae festu mě čekalo příjemné překvápko.

    Úžasný, že jsi psala z Ivanova pohledu, už mi tam hoch chyběl. Jsem faakt napnutá, jak to bude ohledně té dětské krve dál, s tím divným chlápkem to jistě bude taky ještě zajímavý. Ta Elena má teda výkyvy, že by jí to kdejaká babča v přechodu mohla závidět, v jedný kapče div nesežere Stefana, v další zase hrátky s Damonem... těším se, co na nás vybalíš příště ;)
    Vůbec mi přijde, že v tomhle díle si přišel každej na svý - Ivan s Irou, Elena přiznávající, že myslí na Stefíka + ten její zápisek mluvící v jeho prospěch, pak postelové dovádění s Damonem. Je to super.

    OdpovědětVymazat
  6. No, koukám, že se psaním a publikováním spěchat nemusím :). Ještě se mi tu poslední dobou objevují komentáře v angličtině, pravděpodobně nějaký spamy. Opravdu radost sem chodt :D:/.

    Mariam: Deset bodů pro Mariam!!! Chytrá holka ;). Normálně bych asi trochu mlžila, ale stejně výsledek ovlivnění bude hned na začátku další kapitoly, takže by to nemělo moc smysl.
    Aaale, tomu nevěřím! V první řadě NZN ti šel skvěle a milovalas ho, jestli se nezměnily tvoje city, tak ani schopnosti ;). Světlo pro temnotu je hrozně umělý, ale dobře, chápu, proč se ti líbí, i mně se líbí, ale jen do tý doby, než se na něj začnu koukat okem kritika :D. Jo a jen tak mimo, už mám přečtenejch 350 stránek Ztracenýho symbolu - je to dokonalý!

    Ivana Hudecová: Já se momentálně vztahu Damona a Eleny moc nevěnuju, přiznávám, ale on si tam tak na pozadí běží :D. Další kapitola silně napoví o novém směru povídky ;).

    Chaky: Děkuji za ujištění a za vynechání nepatřičnejch omluv :D :). Je mi to jasný. Spousta lidí nechodí na blog denně, proto je tu taky to Informatorium, aby ani nemuseli.
    Jj, přišlo mi dost nepravděpodobný, aby za 20 let nikoho neměl... to je prostě nereálný, téměř pro každýho.
    No, už řešení celkem mám. Myslím si, že by vás mohlo udržet napnutý až do poslední chvíle. Nebo minimálně ještě několik kapitol. Pokud se ale pustím do další řady, pravděpodobně od trojúhelníku opustím. Opravdu chci nějaké definitivní rozhodnutí ze strany Eleny :).

    Tereza: To se neboj, já je taky nevidím jako kámoše na život a na smrt :D. Ta Ivanova myšlenka byla spíš kvůli tomu, že jsou si trochu podobní - oba maj rádi chlast (no, Damona Ivan asi nepředčí, ale i tak), ženský, oba jsou na povrchu drsnější než uvnitř, oba jsou často sarkastičtí. Ale Damon je nafoukanější, jedná víc pohlavě atd. :)
    Ani nemusíš komentovat každou kapitolu ;). Já jen chci zjistit názor širší veřejnosti, což... prej nezjistím :D.

    Alalka: Není zač, četlo se to samo ;). Jé a koukám, že je tam nová kapča, no tak to du hned na to, pokud mě naši teda nezaměstnaj, tvářej se vražedně...
    :D Tojo, Elena má fakt hrozný výkyvy, někdy si říkám, jestli ne až moc velký, ale na druhou stranu... všichni tři pod jednou střechou, nikdo nemá pořádně do čeho píchnout... se musí nějak zabavit :D.
    Ivana s Irinou si ještě celkem užijete. Ne nijak ve velkým, ale na to, že se jejich vztah nikdy neřešil, toho teď bude dost :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Desať bodov! Desať bodov! Woooooah! :D
      Taký divný tam je, oveľa milší sa mi zdá :D Aj keď nie celkom... Fajn, nespoilerujem, ale keď budete z neho zmätení, žiaden strach, aj ja som :D
      Dokonalé :3 Už neviem, čítala si aj Anjelov a démonov? Tí sa mi páčia ešte viac. Ale proste, zbožňujem tento žáner.

      Vymazat
    2. Kdyžtak jsme zvyklí na milýho Damona z Pomsty ;)
      Tohle je první, co od něj čtu, ale Šifru ani Anděli číst asi nebudu, páč jsem viděla filmy, a to já nikdy nedělám. Obzvlášť, když jsou to tak dlouhý knížky :D. Já jen opačně - přečtu knížku, pak kouknu na film. Když vím, jak to skončí, tak nemám nervy na to číst přes 400 stran, asi jsou ve mně pozůstatky mýho "fůj, kniha, dejte to pryč!" já O:).

      Vymazat
  7. Prekvapivá kapitola... neviem prečo, ale proste ma prekvapila :D Podarila sa ti, veľmi sa mi páčila ako Stefan hovoril Elene o Soni, bolo to také dôverne milé. :)
    Janka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D To teda taky nevím, čím tě překvapila.
      Jj, z týhle kapitoly mám asi nejradši právě pasáž se Soňou :). Stefan to umí hezky podat.

      Vymazat
  8. To bylo hezkýý :D Ivanův pohled byl zase něco jinýho, moc se mi ta změna líbila :)
    A Elena... no, já už ani nevím, co k ní napsat :D V jednu chvíli přemýšlí nad tím, jak Stefana miluje jako celek ještě víc... a v té další dovádí s Damonem :D Jak tohle skončí... :D
    A mimochodem, Mariam už do mě nějakou dobu hustí, že ti mám napsat o publikaci mých povídek na jendom webu... Tak ti píšu :P :D Kdyby sis chtěla něco přečíst a měla čas... :)) http://ourstories.stmivani.eu/10-shrnuti/shrnuti-od-veru177/
    Jinak, v informatoriu ještě není datum další kapitoly, takže se ptám... kdy bude? :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konečne sa mi to podarilo, keby som ju dneska nedonútila, už ti napíšem sama :D

      Vymazat
    2. To jsem ráda, ale moc Ivanových pohledů už nebude :D. To ovšem neznamená, že zmizí postava Ivana ;)
      Zatím to vypadá na švédskou trojku :P:D
      No... no toto, to je samozřejmost, vždyť jsem ti nakázala, abys mě o publikaci něčeho novýho ihned informovala! Tak příště bez toho přemlouvání, jo? :P Dovedu si Mariamino úsilí představit. Díky za odkaz a Mariam za pomoc, hned na to mrknu ;).
      Datum bych ti ráda řekla, ale bohužel je to součástí mého vědeckého projektu, který řeší, jestli jsou lidi tak vyptlaný, nebo jenom takový svině, nebo jestli je chyba v Matrixu O:).

      Vymazat
  9. ooc hezky ten ivanův pohled úžasný :) a zase vyskyt milostneho trojuhelníky nádhera určitě jsem všichni moc zvědaví co se stane s trojuhelníkem :)
    -K-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :). Myslím, že ne všichni jsou z nějakého trojúhelníku nadšení, ono totiž mají plnou hubu keců, ale skutek utek :D.
      Šťastný pořízení s mamkou a se zarachem, však ono to nebude trvat věčně ;).

      Vymazat