Jak vložit přezdívku a odkaz na blog do komentářů? Návod (v komentářích) zde

Skloňování šunkič zde

Kontakt zde

pátek 12. dubna 2013

Prolog

Komentář autora: No, známe se už přece nějakej ten pátek, ne? Takže nás tohle nemůže nijak překvapit, tyhle moje časový posuny :D. Když mě to prostě tak nějak uklidňuje, to zveřejňování... podobně jako barvení a stříhání vlasů. Nesnažte se pochopit proč, já sama už to vzdala :D.
Co tak k prologu... není z Elenina pohledu, je jen o málo delší než epilog a zachycuje prakticky to samý, co epilog. Já vím, říkala jsem, že to nemám ráda, když někdo popisuje jednu scénu z pohledu více postav, je to kapánek nudný (alespoň u drtivý většiny autorů), já vím a pořád si za tím stojím. Ale prolog a epilog... přelom série... tam mi to přijde v pohodě, je to taková rekapitulace, a ta se do prologu hodí, no ne?
Už mlčím, užijte si čtení tak jako já publikování :)
PS: Publikovat se budou jen první 3 kapitoly, pak bude celokvětnová pauza, kterou opravdu hodlám dodržet!





Probudil jsem se s pocitem, že jsem v noci neprospal ani minutu. Slunce se ještě neprobojovalo skrz škvíry žaluzií, možná ještě ani nebylo na obloze. Očekával jsem tichou domácnost, ale mýlil jsem se, ze vzdáleného pokoje se ozýval šramot. Nastražil jsem upíří uši a pokusil se ho identifikovat. Mohl to být někdo ze sloužících, ti přece vstávají brzy. Znělo to však podezřele, jako šustění látky a téměř neznatelné vrzání podlahy. Něco mě donutilo vylézt z postele, snad intuice.
Vyšel jsem na chodbu a provedl rychlou obchůzku domu. V obývacím pokoji jsem našel Damona, jak dřímá na gauči. On měl vždycky tvrdé spaní. Někde výš zaskřípaly dveře. Tiché kroky a zadržovaný dech se mi rozezvonily v hlavě jako požární alarm. Ostražitě jsem se vydal za jeho táhlým zvukem.
Vplížil jsem se do Eleniny ložnice. Byla prázdná, postel rozházená, ještě z ní sálalo mdlé teplo jejího napůl živého těla. Na nočním stolku stála fotografie v dřevěném rámečku. Byla na ní ona s Damonem; stál vedle ní, objímal ji v pase a ona měla jednu ruku přehozenou přes jeho rameno, druhou držela fotoaparát. Usmívali se. Bylo mi z toho teskno. Přesně tohle jsem chtěl zničit, tohle jsem svému bratrovi záviděl. Tohle jsem kdysi měl, ale nechal si to proklouznout mezi prsty. Nesnažil jsem se. Bral jsem Eleninu lásku jako samozřejmost, nepřipouštěl jsem si, že ji kdy ztratím, i když mě opustila, věřil jsem, že k sobě najdeme cestu zpět. Ale nenašli. Její cesta odbočila k mému bratrovi. Bylo úděsné, jak jsem jim to na jednu stranu přál a na druhou je za to nenáviděl. Jak jsem ctil a miloval svého bratra, přitom snil o jeho smrti.
Můj zrak upoutal další předmět. Přesněji řečeno dva, Elenin stříbrný prsten a řetízek. Lehce jsem se jich dotkl a vycítil z nich magii. Chránily ji před Sluncem a nikdy je nesundávala. NIKDY. Tak co dělají tady na stolku? I má mysl se probudila a objasňovala mi situaci. Ozval se ženský křik. Mé srdce se zastavilo a nohy se daly do pohybu. Elena stála na střeše a zoufale si rvala vlasy. Sluneční paprsky se opíraly do její pokožky. Mé obavy se potvrdily. Musel jsem jednat. Okamžitě.


Pokračovat na další kapitolu


19 komentářů:

  1. Ale notaaaaak!!! (hysterický smajlík)
    Tohle nemůžeš dělat :D Nedozvěděli (asi spíš y, což?:D) jsme se prakticky nic novýho, a o to je to horší. Ale Stefanův pohled... palec nahoru, moc se mi líbil. Pobavila mě myšlenka, že zatím co by se Elena nahoře smažila, Damon by si v klídečku spinkal :D Ještě že tam Stefe mají :D
    Aaaa, těším se na další!!! :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já radši píšu všude "i", však se tu nějakej ten chlap občas mihne :D
      Já vás taky ráda mučím :P
      A jaktože nepovídkuješ? Taková škoda :(. Doufám, že je to jen přechodné období a brzy tě přejde. Jinak si mě nepřej! :D

      Vymazat
  2. Takže prežije? :/ :D
    Ale notaaaaak, Verča, ty "nemůžeš dělat" to, že nepíšeš a nepublikuješ poviedky! (Šunkič, snažila som sa.)
    No a prológ bol taký proste dobre napísaný a dobrý jak všetko od teba :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak se to vezme s tím přežitím... abych pravdu řekla a trochu zaspoilerovala, ten prolog nabádá k tomu, že se stane něco jiného, než se doopravdy stane. Prostě asi ste si z toho vyvovidli: Elena přežije, protože ji Stefan zachrání. Ale ono to tak úplně nebude :P.
      Věřím, že ses snažila. Však ono jí to nedá. Nikdo nemůže s psaním definitivně přestat :).

      Vymazat
    2. Yeeaaaaaaaah!!! :D :D
      Hej, ja som si myslela, že som s písaním prestala. Minulý víkend ma vyviedol z omylu :D

      Vymazat
  3. Wow :O Pěkné :) A přišel na to včas, ale ty se jí alespoň pokusíš zabít, co? (Nebo zabiješ?:/ :D) Héj! Ty nás hodláš napínat celý týden?!? Né :(
    Jinak se mi líbí popis ze Stefanova pohledu :) U mnoha povídek to nebývá... To víš tým Delena je skoro všude :D A já je chápala, do té doby než jsem četla tuhle povídku :) Teď si prostě neumím vybrat :D
    No ták... :/ Já tě prosila, ať jí nezabíjíš :/ Ale uvidíme O:)
    PS: Co je důležité... Opravdu si nepřeju, aby jsi pauzu dodržela :/ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to nebude tak zlý, ani to čekání, ani Elenino podivné umírání :).
      Dřív jak den před termínem to tu nebude! :D Ale tentokrát asi ani ten den, celou sobotu jsem v tahu, takže to v pátek přednastavím.
      Je to zvláštní, Stelena fanoušků totiž není zas tak málo, ono je to celkem vyrovnaný, ale vyloženě Steleňáckou povídku jsem viděla jenom jednu, byla krátká a podle knížek... koumala jsem, čím to je, ale napadlo mě jenom to, že Stefan s Elenou dostávaj dost prostoru v seriálu (jako skutečný pár), tak to fanouškům stačí. Nebo nevím, každopádně je to divný a je to škoda, číst pořád to samý, jak je Damon dokonalej, jak ho Elena strašně žere, a Stefan je buď kretén, nebo je vyšachovanej, nebo má svůj vlastní příběh, daleko předaleko od Eleny :D. Ale co já vím, nepřečetla jsem všechny TVD povídky. A v podstatě nemám nic proti těm, kde se to točí jenom kolem D a E, jen už to začíná bejt ohraný.
      Co to zas melu? To je fuk, jsem nějaká v kreku, pardon :D
      Brou noc.

      Vymazat
  4. Noo, prolog krátkej a nic moc naznačující, alespoň víme, že jeden z bratrů má šajnu o Elenině úmyslu. Ať se chvilku smaží, holka, muhehe :D Jsem zvědavá, co nás z toho omylu vyvede, pořád si ale myslím, že Elča přežije. Já tak nějak tušila, že budeš psát ze Stefanova pohledu (em, teď nevím, jestli jsi to někde neprozrazovala, kdyžtak budu vypadat jako debil :D).
    Těším se na další kapču, na nalákání čtenářů jsi to nemohla napsat líp, chválím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebude to žádnej giga šok, ale myslím si, že by to mohlo bejt něco, co vás nenapadlo (teda ten výsledek vás určitě napadl, ale ten důvod možná ne). Uvidíme za týden :).
      Myslím, že jsem to nikde nepsala, krom teda komentáře nad prologem, takže mě máš prostě prokouklou :D :).

      Vymazat
  5. Nečekaně se mi Tvůj pohled Stefana libí, a to u mě není obvyklé, protože Stefan není zrovna můj oblíbenec. Možná kdybych nečetla knížky, tak by se mi tak nezprotivil, ale v knížkách je nehorázná fňukna (doufám, že mě ten fanoušci Stefana neukamenují, ale jen můj názor).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, není tu moc lidí, co by tě kamenovali :D.
      Já už ani nevím, jestli mi vadil Stefan v knížkách... asi ne, spíš mi byl úplně ukradenej, to ten seriálovej ze začátku taky, ale pak mi přišel lepší a lepší, v knížkách jsem do takovýho stádia nedospěla.
      Každopádně Stefan není vůbec špatnej, takže se vůbec nedivím, že se ti jeho pohled na věc líbil :D.

      Vymazat
  6. Nepublikování celej květen? Uáááááá. Nechci znít jako zoufalá puberťačka...ale doprdele vždyť já jsem puberťačka a ještě k tomu zoufalá! :DDD
    Prolog se mi líbí. Miluju když to nepíšeš obyčejně, ale tak jako...se to obchází složitější ale mnohem hezčí a čtivější formou. Ty věty prostě nejsou holý a to je supr trupr ;D...:)....... (ne, neujíždím ani na koksu ani na péčku...jen mám celkem dobrou náladu!) :D a navíc je tááák krásně. (:......asi by se mi to víc líbilo z Damonova pohledu, ale to je jen moje zaujatost vůči Stefanovi. Nejspíš by se to asi moc nehodilo k Damonovu charakteru.. :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ááále, bude se vysílat seriál a uzavírat se známky a dělat přijímačky a tak, ne? Já myslím, že se všichni nějak zabavíme :D.
      To je na knížkách taky to nejhezčí a pro mě asi jediná výhoda oproti filmům - člověk může postavám nahlídnout do hlavy a všechno je hlouběji popsaný :).
      Z Damonova pohledu bude 1. kapitola. Teda část první kapitoly... pak taky kapitola čtvrtá a dál už si to nepamatuju, ale bude se to hodně střídat :). Ale už nebudu dělat to, že jedna scéna se popíše z pohledů více lidí, prostě... 1 scéna = 1 pohled :D.

      Vymazat
  7. Takže dobra správa Elena neumře :D divná představa že si Damon v klidu spinká a mezitím si Elena škube vlasy a hoří na slunku. :/ Ještě že je tam Stefan :)
    -K-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však on se vzbudí :D. Já prostě neumím pracovat s více postavama, tak je vždycky někam odsunu, většinou uspím.
      No, jak jsem řekla, ještě bych ze Stefana nedělala rytíře na bílém koni :P.
      A vítám tě tu jakožto novou čtenářku, nebo při nejmenším poprvé podepsanou :) :D.

      Vymazat
  8. Slibnej začátek - to, že je to napsaný ze Stefanova pohledu ho dělá ještě zajímavějším. Akorát mi nějak vadí ten spící Damon - Eleně muselo šrotovat v hlavě tisíce myšlenek, než vylez punťa. Damon mohl něco chytnout - minimálně by musel zachytit tu bolest. Protože pochybuju, že když se upír smaží na sluníčku, tak je schopnej udržet si všechny svoje myšlenky v hlavě. Zvlášť, když je s někým propojenej...
    No shrnu to - jsem napnutá a těším se :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si připadám tak zle a nafoukaně, jak vám všechno vyvracím, ale kdybych vám to nevyvracela, tak by to znamenalo, že jsem si to důkladně nepromyslela a musela bych to přepsat, a já si to promyslela a i kdyby ne, tak se mi to přepisovat zatraceně nechce! :D Takže jdu zase vyvracet:
      Já to pouto Damona a Eleny pojímám vážně spíš jako takovej telechat, když chce jeden druhému něco sdělit, musí to opravdu chtít, může mu sdělit svoje myšlenky, pocity ani ne, nikdy jsem přes to pouto "neposílala" pocity, jen myšlenky, a ty neunikají samovolně, ale souhlasím s tebou, v jistých situacích se člověk neovládá, takže by jí mohlo z hlavy něco uniknout, ale opět - myšlenky, ne pocity, ty pocity když už tak jenom slabě a jenom když jsou opravdu hodně intenzivní. A pak je tu jeden zatraceně podstatný háček, ale kdybych ti ho řekla, tak by to byl celkem velkej spoiler, takže ti to dovysvětlím u další kapitoly. I když ono ti to dost možná dojde, až ji budeš číst ;).
      PS: To pouto se dá i zablokovat, jakože např. Elena nebude chtít slyšet Damona, tak ho prostě zablokuje (to ale nenastalo v týhle chvíli). Částečně to jde i u snů, ale tam to bude spíš vyšoupnutí. A je blbý, že ty sny i pouto jsou jakoby z mojí hlavy, takže vy nemůžete znát všechny tyhle vychytávky a psát je všechny do povídky... to bych nezvládla, je jich moc a stejně byste to pozapomínali, tak je dovysvětlím alespoň takhle :).

      Vymazat
  9. Oukej, nechám se překvapit další kapitolou - na tvoje argumenty mi došly ty moje. :D

    OdpovědětVymazat
  10. To je úžasné! Skoro jsem zapomněla, jak moc mi to chybělo. Poníženě se omlouvám, jako nakopnutej pes, že jsem tu teď pěkně dlouho nebyla. :'( Snad se tvoje zloba zmírní, když řeknu, že u tebe nehrozí, aby jsi napsala dvě věci a byly nudný. Snad jsi pochopila co jsem tím chtěla říct, jsem jako negramot. :) bylo to parádní jako vždy, a já se rychle chystám dočíst všechno co jsem zameškala:)

    OdpovědětVymazat