Jak vložit přezdívku a odkaz na blog do komentářů? Návod (v komentářích) zde

Skloňování šunkič zde

Kontakt zde

pondělí 11. listopadu 2013

Pořád to není to, co jsem si představovala

Docela zanedbávám články o sobě, což? No, tak jak to vypadá s mým vysokoškoláckým životem...



Dneska jsem měla svůj první referát ve francouzštině na Avignonskej papežskej palác. Mluvila jsem a ukazovala různý architektonický prvky na obrázkách zhruba 10 minut a z toho tak dobrejch 5 minut to bylo zpaměti! Ve francouzštině! Hustě jáááá :D. Na tenhle předmět máme zrovna úplnou krávu (holčina měla v prezentaci jeden obrázek s anglickejma nepodstatnejma popiskama a ona ji seřvala, že má celou prezentaci v ájině. Taky je schopná vás peskovat za vaši intonaci a prostě... je fakt strašná), takže jsem měla žaludek o velikosti rozinky. Ale naštěstí jsem se v průběhu tý prezentace nějak osmělila, a když mě donutila pár slovních spojení 10x zopakovat, tak jsem s úsměvem (spíš trošku výsměšně) napodobovala i tu její slavnou intonaci (a samozřejmě jsem to podle ní stejně vyslovovala úplně špatně :D. A jen tak mezi námi, ze všech učitelů je právě ona ve frj nejslabší.). Celkově mě ohodnotila jako "dobrý", což se běžně překládá jako: "Skvělý, takhle nějak to má vypadat" :D.

Výsměch je ovšem odborná angličtina, můj nepovinnej předmět. Jako dobře, ta učitelka na začátku říkala něco jako "tohle je pro nejazykáře", ale sakra... ODBORNÁ angličtina! To, co se tam dělá, je asi tak odborný jak tenhle článek. Jako pardon, ale strávit 45 minut nad článkem o 500 slovech? Z nichž neznám 2, ale jejich význam zvládnu odvodit z kontextu? To i na základce jsme toho stihli víc :/ :D. Na každou hodinu má bejt mluvní cvičení a já tak trošku odešla z poslední hodiny cca o 50 minut dřív, protože se to nedalo vydržet, takže jsem nevěděla, jaký bude téma na další hodinu. Dozvěděla jsem se ho asi tak 5 minut před začátkem, vyvolala mě jako třetí, takže jsem měla chvilku na promyšlení ale... byla jsem jediná, kdo to nečetl z papíru a stejně mě nejmíň opravovala? Jako já tam plácala, co mi přišlo na jazyk v kuse asi 4 minuty a pořád to bylo lepší než to, co si lidi předpřipravili doma se slovníkem? A to jsem tam jako jedna z mála prvačka? Co je tohle za odbornou angličtinu, sakra, a co je to za lidi?! :D:/

Psychopatologie je sice fajn, ale zatím mi neřekli snad nic novýho. A zas takovej expert nejsem, četla jsem jenom jednu knížku a pár článků na netu.

Na fonetice z francouzštiny zpíváme dětský písničky podle youtube... to mluví za vše :D:D.

Jeden náš předmět vypadá tak, že nám učitel zašle tak 15-20 stránek textu ve frj a k němu otázky, mi to vypracujem a pošleme mu odpovědi. Ten učitel neumí česky, je to francouz, takže i jeho ohodnocení bylo logicky ve frj. Mno, po asi osmým přečtení a zkopírování celýho textu do google překladače jsem rozluštila, že mi sdělil, že se má francouzština zdá být poměrně dobrá (haha, a proto mi trvá půl hodiny, než přijdu na to, co se mi to vůbec pokouší říct :D), ale že jsem ty odpovědi pojala  "style télégraphique" (parle minimum mots payer moins cher) - což je asi nějaký úžasný pořekadlo, pro nějž si nemůžu vzpomenout na českej ekvivalent, ale doslovně to znamená: málo mluvit, málo platit (mlčeti zlato, mluviti stříbro? Ale stejně to není úplně ono.). Což sedí, páč jsem si říkala, že přece nikdo nebude chtít číst tu omáčku, tak jsem odpovídala co nejstručnějc, ale v celých větách. Jenže on ji číst očividně chtěl :D. No, podstatný je, že to bylo suffisant - uspokojivý, takže juhůů! :D

Na druhou stranu máme fůru referátů, nějaký překlady, nějaký fonetický přepisy, rozebírání anglickejch textů a pak geografie, historie a kultura Francie a VB, a to všechno nám vykládaj v cizích jazycích, takže jako... NĚCO se tam dělá, ale čekala jsem, že to něco bude horší. Ale asi bych se neměla divit, vždyť jsem na pedáku. Na oboru bez navazujícího magisterskýho studia. Jmenujte mi lehčí školu :D.
A taky se říká, že je lehkej jenom prvák, pak se přitvrdí. Čemuž věřím.
A zas si nemyslete, že se tam kopu do zadku nudou, na ten referát na Avignon jsem se připravovala... tak 7 hodin, když počítám vytvoření prezentace, schrastěni informací a naučení se nějakejch vět a slovíček a tak. A ve čtvrtek mám další referát, na Artušovský legendy v AJ, s holčinou, se kterou nemám skoro žádnou společnou hodinu a nereaguje na moje e-maily. Tak jsem na to celkem zvědavá :D.

A jinak? V kauflandu jsem dostala "N" za to, že nenutím babičky zvedat kabelky, co se jim povalujou v košících. Ještě dvě "N" a jdu na kobereček k řediteli :/.
Občas se mnou autobusem jezdí takovej pěknej kluk... vystupuje na stejný zastávce jako já... nosí notebook v kožený tašce přes rameno... má snad pernamentní strniště a krátký (možná trochu nagelovaný, aby je měl rozcuchaný, většinou je tma, když ho vidím, tak si nejsem jistá) hnědý vlasy... je skoro o hlavu vyšší a na jeho zadek bych vydržela civět hodiny... už jsem říkala, že je pěknej? :D A myslíte si, že ho někdy v životě oslovím?... no, možná kdybych se v tom autobuse vožrala... Achjo, proč já jsem já? :(:D
Ale i když na něj civím jak z jara, tak on se na mě nepodívá skoro nikdy, což není dobrý znamení :/
No, jeho mínus, lepší přítelkyni než jsem já si chlap nemůže přát! :D:D:D A stejně bych na něj neměla čas, taky někdy potřebuju psát a nic nedělat. Což teď stíhám jen tak tak O:)

A co vy? Máte na srdci nějaké důležité sdělení? :)

7 komentářů:

  1. Ja sa na našej angličtine nudím jak kôň a predplatený časopis "Friendship" mi vydrží asi tak týždeň-dva, keď sa krotím v čítaní. Učiteľka sa venuje žiakom, ktorí nevedia anglicky a ja vyzerám, že viem, taže asi tak :D Nemčina je na tom lepšie, ale stále robíme úplne ľahké vety a všetko na to, že sa ju učíme 6. rok. Čakala som, že to bude oveľa ťažšie. A to nielen jazyky.
    Som rada, že sa ti darí a oh, taký článok mi chýbal, tvoje články... také zo života :D ... sú úžasné a človek ich nemôže nemilovať :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ty seš taky geniální, ty už se budeš nudit celej život :P :D.
      Tu němčinu se ale neučíte všichni tak dlouho, ne? U nás na gymplu i ti, co měli frájinu už na základce, jeli radši s náma od základů :D.
      Ano, "ze života" je přesný :D. Ale nějak se v mým životě teď neděje vůbec nic zajímavýho, takže nemám o čem psát... hm, nojo, fakt, můj život se stal ještě nudnějším, než byl... zázraky se dějou! :D

      Vymazat
    2. Pokiaľ viem, všetci, čo sme v skupine, sme sa ju učili minimálne päť rokov, niektorí vraj až deväť (a ide im to, jak keby dva) + jedno dievča, čo žilo 9 rokov v Nemecku, tej to ide :D Na začiatku sme písali vstupný test a tak akosi učiteľka zistila, že viac-menej nič nevieme (aj keby sme mali, zázraky sa dejú a ja som to mala najlepšie z triedy! :D :D) a tak na nás ide pomaly a rozmýšľa, kedy nás pripraví na maturitu B2. Asi nikdy, pani učiteľka :D Čisto začiatočníci, takí že sa jazyk neučili nikdy predtým, sú len v našej skupine na angličtine, asi štyria abo koľko.
      No nič, dobrú noc :)

      Vymazat
  2. Myslím, že po tom co jsi nám popsala všechno, co musíš dělat, tě nikdo nenařkne z toho, že se flákáš. Jako vážně, prej není to tak hrozný? Já tomu asi nerozumím. :D Ale když je to pro tebe jednoduchý, jedině dobře.
    S tou stydlivostí s tebou soucítím. Ale neskonči jako já. :D Civěla jsem dlouho, až jsem prošvihla šanci. Třeba jednou sebereš odvahu. :D Nebo můžeš naaranžovat nějaký náhodný padnutí do náruče, až sebou autobus škubne. :DD
    Držím palce:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenom něco je jednoduchý :D. A v porovnání s ostatníma vejškama si myslím, že tahle není tak hrozná.
      Jo, nenápadný spadnutí... s mým štěstím a šikovností bych mu zlomila nos :D :/. Mno... uvidíme. Každopádně díky za podporu :)

      Vymazat
  3. Opij se dřív, než nastoupíš. Potom už to půjde samo i s (ne) nápadnou náhodou. :D Ale bacha na ten notebook, aby mu nebyl cennější než vlastní nos. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Děkuji, ale obávám se, že by mi pomohla leda tak plastika, protože tak jako on mě ještě nikdy nikdo neignoroval. Je to fakt až neuvěřitelný, ten kluk se na mě nepodíval ještě ani jednou a to já na něj civím už i dost okatě, aby si mě nějak všimnul... ne, u toho to mám zkrátka marný :/ :D

      Vymazat