Jak vložit přezdívku a odkaz na blog do komentářů? Návod (v komentářích) zde

Skloňování šunkič zde

Kontakt zde

čtvrtek 31. května 2012

Jablko nepadá daleko od stromu

Další slohovka, tentokrát úvaha. Já nevím, jakmile mám psát na zadané téma a jakmile se snažím, tak je to v řiti. Pořád to přepisuju, je to většinou hodně krátký a nelíbí se mi to. No, tohle mi přijde lepší než ten fejeton, to zas jo, navíc úvaha je jedno z nejlepších témat, ale stejně, je to pofidérní. Ještě to neviděla učitelka, tak co myslíte? Je tam něco špatně? Kromě toho, že je to dementní okecávačka, ze který nevyčtete nic novýho? Snad jsem se do toho alespoň nezamotala, když jsem to psala. Nejlepší je ten první odstavev, to je ukázkovej příklad mýho uvažování :D.
Tak, tady to je:


Jablko nepadá daleko od stromu
Osnova:         
1.       Výběr ovoce
2.       Kutálení
3.       Vlastní situace
4.       Jablka a stromy
5.       Závěr

Zajímalo by mě, proč zrovna jablko. Proč ne třeba hruška? Oboje jsou ovoce a rostou na stromech. Možná že má jablko aerodynamičtější tvar, jinak si to nedovedu vysvětlit.

Dalo by se souhlasit s tím, že nepadá daleko, ale musíme vzít také v potaz, že se může ještě odkutálet. Pro jistotu tuto metaforu vysvětlím. Rčení tvrdí, že se děti podobají svým rodičům. Já doplňuji, že se to může časem změnit. Člověka a jeho vývoj ovlivňuje spousta faktorů, není to záležitost pouze genů. Tedy byla by, pokud byste dotyčného zavřeli a nepouštěli z domu. Jenže takhle to nechodí. Je přirozené setkávat se s novými věcmi, dostávat se do různých situací a komunikovat s rozdílnými lidmi. Z každé zkušenosti si něco odneseme a to dokresluje naši osobnost. To nás dělá výjimečnými mezi všemi jablky i stromy.

Upřímně si myslím, že já dopadla blízko a téměř se nepohnula z místa. Se svými rodiči si rozumím a naše podobnost mě až děsí. Háček je v tom, že můj otec a má matka jsou dva naprosto odlišní jedinci a já představuji jejich dokonalé spojení, takže oplývám protichůdnými vlastnostmi. Má to své výhody i nevýhody, proto jsem se rozhodla nestěžovat si. Až se budu chtít odkutálet, poprosím někoho, aby do mě kopnul. Snad to pomůže.

Někdy je lepší padat dál než blíž. Jsou mezi námi lidé, kteří se stěží dokážou postarat sami o sebe, natož aby se starali ještě o někoho dalšího. Netvrdím, že by neměli dostat ani tu příležitost mít děti, rodičovství by je mohlo donutit k zodpovědnosti, ale co s těmi, se kterými nic nepohne? A co ti, kteří mají veškeré předpoklady, avšak z nějakého důvodu jim není přáno? Svět je hrozně nespravedlivý. Ještěže se jablka kutálejí a i okrasné stromy mohou nést plody.

Závěrem bych chtěla říct, že toto tvrzení nevyvracím a že nic nevzniká bez příčiny, čili ani toto přísloví nebylo vysloveno jen tak. Určitě je na něm spousta pravdy, ale vyjádřit něco tak složitého tak jednoduchou a krátkou větou nemůže nikdy stačit, aby to přinášelo úplnou pravdu.

4 komentáře:

  1. Dobrá úvaha :) Ja rada píšem úvahy, ale len keď je dobrá téma... napíšem úvahu aj na tú horšiu, ale potom sa mi zdá, že to je o ničom :D
    Inak, páči sa mi, že tu na blog dávaš aj iné veci čo vytváraš :) Rozmýšľala som, ako urobím svoj blog, a podobnú "rubriku" tam chcem dať tiež... Dúfam, že nevadí, ak budem pár nápadov čerpať od Teba... Proste mám rada blogy, ktoré sa dajú aj čítať (že nie je bordové písmo na červenom podklade, ale normálne, tak ako u Teba) a zbožňujem poriadok v počítači :D Ale ak by Ti to vadilo, stačí povedať... Nechcem nikoho kopírovať, proste mám podobný štýl alebo ako to nazvať :)
    Á prepáč že som sa zase dostala k svojmu blogu :D Ja som fakt len chcela či by Ti to nevadilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že všechny úvahy jsou docela o ničem, stačí si přečíst poslední odstavec, v tom má být to podstatné, zbytek je jenom tlachání :D
      V pohodě, klidně "kopíruj", pokud nepoužiješ můj obrázek z hlavičky, tak je mi to celkem šumák :). Já narážím pořád na spousty krásnejch blogů, prostě designy, jaký bych v životě nevytvořila, ale většina těhle blogů má základní nedostatky... nečitelný písmo a naprostej chaos... Fakt, málo kterej blog mi přijde přehlednej. Můj sice vypadá jak dětská omalovánka, ale je čitelnej a přehlednej, to je pro mě vždycky rozhodující :) A už jsem viděla horší! :D
      No, jsem zvědavá, jak to vymyslíš, ale všechno, v čem je červená a černá, vypadá vždycky dobře :P :D A půjdeš do normálního blogu nebo do blogspotu? ;)

      Vymazat
    2. Asi do blogspotu... Väčšinu blogov na blog.cz mi načítava dlho a keď sa na nich dlho pohybujem tak mi začne sekať počítač (to bude asi aj kopou grafiky, všimla som si že blogy na blogspote sú väčšinou urobené aj jednoduchšie, aj prehľadnejšie)
      A mne sa Tvoj blog strašne páči! Práveže v jednoduchosti je krása :)

      Vymazat
    3. No, takže, blog vytvorený :D Som trošku netrpezlivý človek a som prekvapená, že som to vydržala až doteraz :D
      Neviem, mal by sa zobraziť po kliknutí na meno pri mojom komentári... 1. kapitolu poviedku tam chcem pridať čo najskôr (čiže, keď sa s tým naučím robiť :D) ale myslím si, že bude skôr ako na tej stránke... Čiže keby si chcela, môžeš si ju prečítať aj rovno na blogu :)

      Vymazat