Jak vložit přezdívku a odkaz na blog do komentářů? Návod (v komentářích) zde

Skloňování šunkič zde

Kontakt zde

pátek 16. ledna 2015

Japonci a jejich bezmezná fantazie

Nejsem ani manga-magor, ani odpůrce, jen mám jednou za čas takový období, kdy skouknu 2 seriály, třeba jeden film a mám zas na 2 roky vystaráno. Asi nejlepší anime filmy jsou podle mě The Girl Who Leapt Through Time (anglicky dabovaný celý na youtube) a Children Who Chase Lost Voices from Deep Below.
Ale o těch jsem mluvit nechtěla, chtěla jsem mluvit o 2 úžasných japonských seriálech!



1) Monster

Jak už vám nejspíš došlo podle názvů, všechno sleduju v angličtině. S titulkama prostě kamarádka nejsem! :D
Dr. Tenma
Hlavním protagonistou seriálu je japonský doktor Tenma, který si buduje slibnou kariéru v jedný německý nemocnici. Všechno se ale změní k horšímu, když jednoho dne zachrání život malého chlapce místo starostova; Tenma přijde o snoubenku i o svou pozici, je obviněn z vražd, které nespáchal, a vydává se za skutečným vrahem, aby ho jednou pro vždy zastavil a očistil své jméno.
První epizody vás naprosto strhnou a nebudete moc přestat, dokud se nedozvíte, kdo je tím skutečným vrahem (i když se to dá uhodnout). Pak se děj trochu zvolní, některý epizody jsou vysloveně zbytečný a dalo by se říct, že i trochu nudný, ale takových je vážně jenom málo.

Tenma postupně odhaluje vrahovu minulost, která je více než zajímavá. Je tu dokonce podobnost s Dokonalou rasou: několik epizod se týká dětského domova, kde se z dětí snažili udělat "smrtící stroje". S jedním z těch dětí se setkáte v pozdějších epizodách, kdy už je to dospělej chlap a je v krásný scéně, kde objímá malýho kluka, kterýmu právě vymluvil sebevraždu, a ten chlap se ptá Tenmy, kterej tam jen tak stojí a kouká: "Dělám to správně? Bylo by lepší, kdybych brečel? Nikdy se neobtěžovali mě naučit tak složité emoce. Jaký mám právě teď výraz?"
Úplně nejvíc mě na tomhle seriálu fascinovala lidská psychika a situace, do kterých byly postavy přiváděny. Vážně, hrozně... fascinující, nedá se to vyjádřit jinak. Z některých scén jsem měla husí kůži.
Nejradši jsem z postav měla "Babyho", kterej tam nebyl moc často ani dlouho, ale... tak odporná lidská bytost se jen tak nevidí :D. A potom ten "vztah" mezi Tenmou a vrahem.
Ale chápu, že některým nestačí jenom zajímavý psychologický vývoj. V tom případě tu je pro vás několik záhad, napínavých scén a spousta mrtvol (ale není to nechutný, řekla bych tak přístupný od 12-13 let).
Úžasná je taky grafika, obzvláště pro ty, co si nelibujou v takovejch těch echt-mangách s mega očima a nepřirozenejma barvama vlasů a očí. Akorát maj některý postavy až nesmyslně velký nosy, ale jinak paráda :P
Jako Češka jsem si taky užívala těch několik epizod z Prahy, to odvedli japončíci dobrou práci. Až teda na mluvenou češtinu, který bez titulků není rozumět, ale tak snaha se cení :D
Jediný, co mi vážně vadilo, bylo, že Tenma obětoval úplně všechno, aby mohl toho vraha zabít, podstoupil kvůli tomu dokonce výcvik, aby uměl střílet a měl nějakou kondičku, ale kdykoli, když měl příležitost to konečně skončit, tak váhal milión let. Já to chápu, je to klaďák, zabíjet je špatné, klaďáci nedělají špatné věci... ale tak sakra, ocamcaď pocamcaď! :D
Na ukázku je tu pohádka, která vystihuje přesně tu fascinující atmosféru. Nemusíte se bát, že by vám to nějak zkazilo překvapení, je sice součástí seriálu, ale má pro něj jenom takovej podkreslující význam.


2) Hell Girl

Našlo by se tu dost rozdílů oproti Monstru: je to fantasy, nemá to silnou dějovou linii a graficky je to taky dost jiný (ale furt to není taková ta hnusná manga jako třeba tohle: http://i854.photobucket.com/albums/ab105/xemanh/XAD-1-8-hoa-hau-bikini-16p/manga-girl20.jpg). Co to má teda společnýho? Tu atmosféru.
Přejete si někomu se pomstít, ale nemáte na to sílu? Nenávidíte někoho tak moc, že byste mu přáli smrt? Pak o půlnoci na web pekla napište jméno svého trapitele a roztomilá holčička s červenýma očima a její kumpáni se o to postarají. Má to ale jeden malý háček; pokud někoho pošlete do pekla, skončíte v něm po smrti i vy.
Je vážně zajímavý, jak prakticky každej byl naprosto odhodlanej dotyčnýho/dotyčnou poslat okamžitě do pekla, dokud se nedozvěděl, že tam pude taky. Jedna věc je se někomu pomstít, druhá je odsoudit někoho k věčnýmu utrpení a bolesti. Některý si to skoro i zasloužili... ale já bych prostě nemohla žít s tím, že jsem někoho k tomuhle odsoudila. I kdyby to byl takovej hajzl, že by zabil celou moji rodinu, i kdyby mě dováděl k šílenství, i kdyby se mě snažil zabít... ne, nedovedu si představit, co by mi ten člověk musel províst.
Blbý na tomhle seriálu je, že je moc jednotvárnej. Sice miluju to její: "Oh, pitiful shadow lost in the darkness, bringing torment and pain to others... perhaps... it is time to die ", ale v první sérii to uslyšíte snad v každým díle. Plus má ještě jeden proslov, kdy vysvětluje "pravidla hry". A vždy je slovo od slova stejný.
Je to o něco drsnější než Monster. Než vezme Hell Girl dotyčného do pekla, pěkně si s ním ještě pohraje. Což jsou většinou fakt dost dobrý psycho scény :P. Ale opět to není nic strašnýho.
Má to i trochu příběh. Asi v 7. epizodě se objeví novinář se svojí dcerou, kteří se snaží Hell Girl zastavit. Taky se dozvíte, jak se z Emmy Ai (Hell girl) stalo to, čím je.
Taky nejdou do pekla vždycky jenom ti špatní...
Seriál má celkem 3 série, z toho jsem viděla dvě a obě mi přišly stejně dobrý. V druhé sérii už se hodně vynechává ten sáhodlouhý proslov a postavy, které vidíte na druhém obrázku, více zasahují do děje.
Vážně vřele doporučuju zkusit alespoň pár epizod, klidně bych začala ale tak od 6., protože vydržet 7x to samý... nezvládne každej :)


Tak co? Vyzkoušíte jeden z těch seriálů? Nebo oba? Nebo si myslíte, že animy jsou zhovadilosti největší? :D

Ještě jsem se vlastně chtěla trochu vyjádřit k nadpisu článku: projížděla jsem si různý japonský anime filmy a seriály a nepřestávalo mě udivovat, s jakýma všema nápadama byli schopní přijít. Jasně, některý jsou kraviny přitažený za vlasy, některý jsou komerční kraviny, ale některý jsou zase opravdové skvosty. Má to akorát jednu značnou nevýhodu: pokud mám někdy něco napsat, chci, aby to bylo originální, aby to přinášelo něco novýho, aby to bylo nevšední... a Japončíci zas*aní mi to s těma všema svejma nápadama dost ztěžujou! :( :D

4 komentáře:

  1. Hehe, další, kdo objevil kouzlo anime, mangy a dorama? :) Já na tom ujíždím už přes deset let a některý věci mě stále nepřestávají udivovat.
    Tvoje seriály jsem teda neviděla, ale v tom neskutečným množství děl se snad zkouknout všechno ani nedá. Chtělo by to víc času...
    Seš fakt dobrá, že to sleduješ v Aj, to bych si neškrtla. Já zas radši titulky a originální jap. dabing, ta jejich řeč je úžasná :) dokonce už umím i pár slovíček. Ano, umět říct japonsky dobrou chuť a ty idiote se do života vážně hodí :D Kdybys chtěla pokračovat, tak ti můžu dát nějaký tipy na poutavý příběh, ne každý anime dokáže zaujmout.

    OdpovědětVymazat
  2. Heh, sice nevím, jakej je rozdíl mezi mangou, anime a doramou, ale určitě se mi to všechno líbí :D Jo, manga, to bude asi jakože ty postavičky v komiksech a anime ve filmu/seriálu, ne? Ale co je dorama, to netuším.
    Já vlastně koukala na druhou sérii tý Hell gril v japončtině, protože nebyla nadabovaná, takže umím dobré ráno, ano, haló, děkuji... a to bude taky tak všechno :D
    Jé, za doporučení budu určitě ráda, sledovat Willa a Grace po čtvrtý nebo po pátý už vážně není sranda :/ :D

    OdpovědětVymazat
  3. No, v podstatě jo, manga je na styl komixu, anime je animovaný film/seriál a dorama je hraný film/seriál většinou taiwanský a romantického ražení. Rozhodně ti doporučuju anime Full metal alchemist, sci-fi, v němž zastávají hlavní roli dva bratři, kteří se pomocí alchymie pokoušeli přivézt k životu mrtvou matku a zvrtlo se to. Zní to divně, vím, ale je to moc pěkná podívaná :) a není to dlouhý. Ještě sleduju Naruto, to je ze světa ninjů a mnohdy mě dohnalo k slzám, to má naopak dílů požehnaně. Zpočátku se to zdá pro děti, avšak není. Taky čumím na anime Gintama, sci-fi a parodie, ale nic prdlejšího jsem doposud neviděla, fakt stojí za to. To dokonce překládám, i když šnečím tempem :D Ostatní animefilové doporučují One piece, Fairy tail a Bleach. Snad jsem ti pomohla a něco si vybereš ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) Myslím, že se nejdřív vrhnu na toho alchemistu, to zní dost dobře. A prdlý sci-fi se taky hodí :D. Musím sledovat víc komedií, furt jsem v nějakých dramato-thrillerech... a už z toho začínám bejt občas taky taková ponurá :D

      Vymazat