Jak vložit přezdívku a odkaz na blog do komentářů? Návod (v komentářích) zde

Skloňování šunkič zde

Kontakt zde

sobota 29. prosince 2012

26. kapitola

Komentář autora: Jé, vy jste mi dokonce nechali i nějaké komentáře, které jsem si přečetla až teď! Jak milé :). Na chatě jsem parádně nic nedělala, jen začínám mít obavy ze svého žaludku, který odmítá konzumovat... jasně, něco jim, ale oproti normálu je to nic, zas jako... nemám v plánu hubnout :/. A díky věčně poloprázdnému žaludku jsem teď trošku nametená po těch pár pivech, ups :D.
Už mám defakto přečtený 4 knížky z VA a našla jsem věc, co se mi nelíbí... málo vykřičníků! Oni píšou, že něco někdo zakřičel a není tam vykřičník? Já je možná užívám nadměrně, ale oni je používaj buď tam, kde se mi nehoděj, nebo vůbec... ts, ts, ts.
Jinak mám rozepsanou 3... moment...no fakt, už 39. kapitolu :D. Jsou to sice jen takový náčrty, který budou potřebovat upravit, ale stejně... já jsem tak dobrá! :D
Ale zítra už se budu muset podívat na něco do školy... fňuky, fňuk, bléééé :/
Ke kapitole: Co vám mám povídat... není moc dlouhá, je tam Ivča, Elena a Stef... nic závratnýho se něděje a přesto je tam spooouusta vykřičníků :D. A já doufám, že se vám bude líbit jako každá jiná.
Za Dimitrije! (nesnažte se chápat)

„Tak, jdu na to,“ nadechovala jsem se už po několikáté. Stáli jsme s Ivanem v kuchyni, on se znuděně opíral o linku a já držela ve výšce obličeje malou zkumavku. Ve světle žárovky dostávala krev v ní zlatavý nádech.
„Vážně? Nebo si to ještě rozmyslíš? Po čtvrtý…“ zakňoural otráveně.
Povzdechla jsem si a stáhla ruku.
„Tak promiň, že mám strach vypít něco, o čem nevím, co se mnou udělá!“ vyjela jsem na něj a posadila se, zamyšleně třepetala s nádobkou a pozorovala hladinu tekutiny.
„Dá ti to sílu, TO s tebou ta věc udělá.“
„Jo, možná. A možná se ze mě taky stane novej terminátor.“
„Nebuď teatrální.“
„Sklapni.“
Krev měla nádhernou barvu i vůni. Stálo mě hodně úsilí držet špičáky od ní dál. Mozek ale pořád měl připomínky a pochybnosti.
„Chceš zachránit svoje přátele, nebo ne?“
„Samozřejmě, že chci!“
„Tak už to vypij, pro boha!“
„Zítra!“ štěkla jsem vztekle, sebrala ze stolu malou zátku a vytěsnila s ní zkumavku. Pak jsem se postavila a dopravila nádobku do lednice, kde se chladil celý stojan.
„To jsme vůbec nemuseli nikoho ovlivňovat…“
„Nikdo přece neříká, že tu krev nebudeme odebírat! Zítra ráno si ji dám ke snídani. A teď mě omluv, jdu snít. Doufám, že Stefan ještě nebo už není vzhůru,“ zavrčela jsem naposledy a vydupala schody.
Naše akce v nemocnici byla úspěšná. Ovlivnila jsem část personálu a jednoho mladého doktůrka „požádala“, aby bral krev z každého novorozeněte. Ivan ji měl jednou týdně vyzvedávat, stejně jezdil do Irkutsku na pravidelné nákupy, takže to měl při cestě. Všechno probíhalo hladce, jen já měla špatný pocit a nemohla se ho zbavit. Pohled na ty malé uzlíčky rukou a nohou na mě působil asi jako sporýšové pole - krásné ale nebezpečné. A taky nedosažitelné… uvědomila jsem si, že já nikdy takové děťátko mít nebudu. Za celou věčnost se mi nedostane ani jediného potomka. To bylo kruté, o to víc, že mi to došlo až po dvaceti letech. Především jsem měla vztek sama na sebe. Co se to se mnou stalo? Dřív bych neváhala a udělala cokoliv, jen abych pomohla druhým, a teď? Za to může určitě Damon! To on mě naučil vážit si života. Ten až se mi dostane pod ruku… ten to schytá! Zulíbám ho k smrti! Myšlenka na líbání a fakt, že se chystám navštívit Stefana, způsobily zadrhnutí v mém kroku. Ne, tentokrát ne. Máme důležitější věci na práci než řešit svoje… pocity. Ulehla jsem do měkkých peřin a přičichla k bylinám v látkovém sáčku. Sladko kyselá vůně prosvištěla mými dutinami a ukolébala mě ke spánku.
Tentokrát jsem vzala Stefana do mojí a Damonovy vily. Od jeho poslední návštěvy jsme s Damonem provedli pár rekonstrukcí, a tak jsem se mu chtěla pochlubit. Očekávala jsem ho v hale. Klika cvakla a dveře se nejistě sunuly pár centimetrů nad podlahou.
„Ahoj,“ usmála jsem se zářivě a zůstala na místě.
„Jsme tam, kde si myslím, že jsme?“
„Jsme v Itálii, v mojí a Damonově vile,“ rozhlédla jsem se po stěnách, které zvědavě okukovaly nového hosta.
Stefan opatrně vešel a zavřel za sebou.
„Tak pojď, provedu tě,“ kývla jsem na něj a vyšla k první místnosti. „Jak se ti daří?“
„Ujde to,“ připustil a otáčel hlavou kolem dokola. „Katherine nebyla pár dní doma, takže jsem si odpočinul.“
Smutně jsem se usmála, když to místo nazval domovem; něco mě při tom koplo do žaludku. Něco jako podraz, závist, vztek… něco ošklivého.
„Co u tebe?“
„Ani nevím,“ povzdechla jsem si a znuděně procházela z pokoje do pokoje. „Ivan přišel na způsob, jak znásobit moji sílu.“
„V čem je háček?“ vyvodil si z mého tónu.
„V následcích.“
„Jakých?“
„To právě nevím,“ vystoupala jsem po schodech a spočinula na střeše, ve své rajské zahrádce. Slunce se chystalo padnout za obzor, ale ještě nám zbývalo několik hodin jeho hřejivé záře. Zastrčila jsem si ruce do předních kapes džínů. Vítr mi odfoukával vlasy z obličeje. Stefan si stoupl kousek za mě a zachytil jeden z těch plápolajících pramenů.
„I ve skutečnosti máš takovéhle vlasy?“ zněl překvapeně.
Ohlédla jsem se, abych zjistila, co se mu nezdá. Úplně jsem zapomněla, že byl zvyklý na mé kadeře k hýždím a já tentokrát přišla s novým sestřihem.
„Ehm, jo. Ivanova kamarádka, Irina, mi je nedávno zkrátila, aby se mi nepletly v BOJI,“ zdůraznila jsem poslední slovo a šlehla po něm ostrým pohledem, jako když v ohni praskne dřevo. „Už se změnila situace?“ zeptala jsem se drsněji než obvykle.
Spustil ruku a propletl ji s druhou za zády. „Nejsem si jistý.“
„Jak to myslíš?! Stefane, do háje, kde jste?!“
„Katherine bude pořádat ples,“ ignoroval mě. „Zúčastní se ho spousta upírů, bude tam rušno, a i kdyby se zvýšila ostraha, nebude mít takový přehled jako jindy.“
„Kde jste, Stefane?“
Nedíval se na mě. Pozoroval oblohu a možná vůbec neregistroval moji přítomnost. Proto jsem vyplnila jeho výhled. Konečně si mě všimnul a sklopil oči k těm mým.
„Možná se mi podaří Katherine přinutit, aby zpřístupnila zámek i obyčejným lidem.“
„Kdy je ten ples?“
„Za jedenáct dní.“
Zaskřípala jsem zuby. „Stefane, nemám moc času. Jsou tu rozhodnutí, která musím učinit ještě před tím, než se vydám na cestu, nemůžeš mi dát vědět pár dní předem. Už takhle je to dost pozdě, musíš mi to říct - HNED!“
Jeho nečitelná tvář sebou škubla. To po ní přeběhlo zaváhání.
„Lepší příležitost už možná mít nebudeme. PROSÍM!“ Můj hlas skřípal. Tak moc jsem to chtěla vědět, už čtyři měsíce, čtyři dlouhé měsíce jsem na to čekala! A mé trpělivosti právě vypršela záruční lhůta.
„ŘEKNI MI TO!!!“
„Jsme v Mystic Falls,“ odpověděl okamžitě a velmi tiše.
Nejdřív jsem vyvalila oči, ale pak jsem si oddechla a celá se jakoby zmenšila. Následně jsem se uchechtla. „No jistě. Jste přeci doma.“ Otočila jsem se k němu zády a udělala několik kroků. Sepjala jsem ruce a do jedné se zahryzla.
„Katherine vybudovala novou vilu na novém místě, kus od města za lesem.“
„Měla jsem Ivana přemluvit, aby mě tam vzal,“ mumlala jsem si pro sebe.
„Zemřela bys dřív, než by ses dostala dovnitř.“
„Možná,“ připustila jsem a konečně se zastavila. Zhluboka jsem se nadechla a trochu se uklidnila. „Takže za jedenáct dní.“
Přikývl. „Pokusím se Katherine nějak přesvědčit, že zrušení kouzla na jeden večer nás nijak neohrozí.“
„Dobře. Je to tematický ples?“
„Myslím, že ne. Jen sešlost upířích aristokratů.“
„Mohl bys mi sehnat pozvánku?“
„To nebude tak jednoduché. Každý má svou vlastní a u dveří bude stát uvaděč se seznamem. Musela bys přijít jako něčí doprovod.“
„Nebo ji někomu vzít, “ přimhouřila jsem oči.
„I to je možnost,“ usmál se nejistě, protože nejspíš pochopil, že to zahrnuje i smrt onoho nešťastného vyvoleného.
„A pak bych mohla vzít Ivana jako svoje garde,“ přemítala jsem nahlas. „Musím si nechat ušít šaty… Bude škraboška moc nápadná?“
„O to se postarám,“ vyhouply se mu koutky úst o něco výš.
„A já zatím budu dodržovat pitný režim…“ zabrblala jsem tak potichu, že mi Stefan určitě nerozuměl.
Odlepila jsem oči ze země a zaklesla se do těch jeho. V zelené temnotě mu zářila žlutá jiskřička naděje, jejich lesk vypovídal něco o stesku, obdivu… lásce?
„Už musím jít,“ vychrlila jsem ze sebe. „Budu tě navštěvovat každej večer a ty mě budeš informovat o všem, co se třeba jenom šustne, jasný?“
„Samozřejmě,“ usmál se šibalsky a přistoupil ke mně o krok blíž, já zacouvala, ale usmála se, aby si to nevyložil špatně.
„Schovej pro mě jeden tanec,“ ukázala jsem na něj prstem a zamířila ke schodům. Prosvištěla jsem celým domem a pak se probrala.
Slunce ještě nezapadlo. Podle mého skromného odhadu bylo u Stefana asi tak o 12 hodin méně, takže pro něj bylo přirozené pokračovat v klidném spánku, pro mě ne. Odhodila jsem peřinu a vyrazila ke kuchyni. V obýváku seděl Ivan s Irinou a hráli nějakou karetní hru. Otočili se ke mně, až když jsem otevřela lednici. V každé ruce jsem svírala jednu zkumavku. Odzátkovala jsem je a zbavila se veškerých nejistot.
„Za Stefana,“ zhltla jsem obsah té první.
„A za Damona,“ druhá.
Prázdné sklo jsem vyhodila do koše, spěšně jsem se oblékla a šla se proběhnout.


Pokračovat na další kapitolu

21 komentářů:

  1. A ja som verila, že to Stefan bude tajiť dlhšie! :D Ale nie. Ale ešte stále verím, že nadídu komplikácie s tou krvou :D A veľké.
    Inak, dobré, ako vždy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nejsem na Stefana hrdá, že to netajil tak dlouho, v těhle kapitolách jsem měla problém uspořádat zápletky a nějak mi žádná nepasovala mezi Stefanovo mlčení a mluvení :/ :D. Ale aspoň 1 kapitolu to vydržel! :D Tyhle věci mi dělají opravdu problém a myslím si, že sis nestěžovala naposledy :/. Snad to časem vypiluju.
      Kdo ví, možná se z ní ten Terminátor stane :D.

      Vymazat
  2. Moc hezký. Už se fakt nemůžu dočkat toho plesu! :)
    Každopádně by bylo hustý, kdyby měla nějaký příznaky. Nebo extra schopnosti! No dobře, asi jsem se nechala moc unýst... :D
    Páni. Ty dokážeš hubnout o Vánocích? Co jsi to za člověka proboha:D Já většinou o Vánocích žeru jak.. prase a pak mám co dělat. Pravda, že minimálně..12 měsíců po Vánocích se pak nemůžu na cukroví ani podívat!.. :D
    Jo mimochodem, jaká je Vampýrská akademie? Už delší dobu jsem si chtěla něco na ten způsob přečíst. No popravdě, upíří deníky mě moc jako knihy nezaujaly. Těžko říct, jestli to bylo nesnesitelně nabubřelou Elenou nebo neskutečně splácaným dějem. (pardon, jestli jsi náhodou milovníkem těchle knížek...) :D
    Jo zítra se plánuju učit fyziku a chemii. Blé. Doufám, že máš nějaký lepší předměty na učení :/

    Kapitola fakt hezká, už teď se těším na ty akčňáky, ples, Damona a další kapitolu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Technicky vzato komplikace pro Elenu znamenají komplikace pro mě... otázkou je, jestli mám ráda komplikace :D. Na to nehledejte odpověď, protože žádná by nebyla správná ani špatná podle mého názoru teda :D.
      Já se taky nechápu, já žeru celoročně docela hodně... v jedný hře na stužkováku jsem měla být prej otesánek :D... ale teď mám nějaký nežravý období.
      Noo, Upíří deníky jsem milovala tak do 3. dílu a asi tak po 6. jsem je začala... nenávidět je silný slovo, ale 8. díl zkrátka asi nikdy nedočtu :D. Pak jsem četla Akademii Evernight nebo jak se to jmenovalo, a to ze začátku nebylo špatný, ale pak už mi to přišlo jako konina, takže to nedoporučuju. No a Vampýrská akademie... to neváhej! :D Nad tou brečím i se směju a to zrovna nepatřím mezi lidi, kteří by nad knihou projevovali emoce. Vypráví to Rose, což je sarkastická, svůdná, drzá a taky výbušná... bojovnice, řekněme. Řešej se tam kouzla, milostný problémy, bojuje se, umírá se, přichází se o rozum... má to spád a nejde se od toho odtrhnout, ale není to přeplácaný. Rose se taky hezky rychle vyvíjí z tý nespoutaný na trošku krotší, nebo spíš získává smysl pro povinnost, ale je pořád stejně zábavná :). Takže asi tak bych to doporučila :D.

      Vymazat
  3. Jůůů, já se tak těším! :D Mám ráda plesy, i v seriálu se mi takové epizody líbí, a jak to obvykle bývá, neskončí to dobře...? :D
    To není možný, zas melu blbosti :D
    Kapitola skvělá, Stefan tajemství neudržel nikdy, to se přece ví :D tohle byl asi jeho rekord :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Taky jsem sí říkala, že v TVD jsou plesy málem každou druhou epizodu, tak co by tohle bylo za ff, kdyby v ní byl jenom jeden a to ještě k tomu jenom v 1. sérii? :D.
      To je pravda, Stef je slepičí prdelka trošku :D. Horší je jen Caroline...

      Vymazat
  4. Ahá! Tak už pravděpodobněě chápu to: "Za Dimitrije!" :)
    Já jsem asi nějaká dopletná. Musím si přečíst předchozí kapitolu, protože jsem myslela, že je to jen flashback a ona ten ples doopravdy pořádá. Někdy jsem holt trochu pomalejší :)
    A taky mám ráda plesy, takže se těším na další kapitoly, jako obvykle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aháá, já zas z tvého minulého komentáře nepochopila, že si myslíš, že jde o flashback :D. Ono je to asi matoucí, jak Katherine žije v tom stylu 19. století... do jistý míry teda. Každopádně kdyby šlo o flashback, tak to někam napíšu ;). Jeden tu bude, ale až za dlouho a bude se týkat víc Eleny. Ten poznáte, že bude napsanej kurzívou, ale jak říkám, to až za dlouho.

      Vymazat
  5. :)Ani nevíš jakou mám radost, že jsi zase napsala. Jinak super kapitola. Jak já se těším na Damona a doufám, že nebude Elena "Rippah." :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou by to bylo romantický, kdyby se z Eleny stal ripper a udělala ho pak i ze Stefana... a pak by třetí série byla o tom, jak vražděj svět, muhehe :D. Ne, to by byla nuda... sakra, nesmím nad tím moc přemýšlet, už se mi honí hlavou, jak by se je Damon snažil usměrnit a naháněl je a uklízel po nich ten nepořádek... to by bylo hodně divný :D.

      Vymazat
  6. Damon jako druhej.. to uz tu jednou bylo ne :( Sice mi ten tvůj Stef nevadí jako třeba ten knížkovej nebo seriálovej ale i tak ho moc nemusím. Jinak kapitola byla dobrá, konečně se někam dostáváme :) Jen doufám že se to nějak na tom plese nezvrtne a že to vyjde..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, Stefan byl vždycky ten první... ale není důležitější, kdo to bude na konci? Každopádně bych tomu nepříkládala moc váhu :D.
      Začíná mě znervózňovat, jak se všichni na ten ples těšíte... když se jeden na něco těší, je pak většinou zklamanej :/. Můžu vám říct asi tak to, že se bude tancovat O:).

      Vymazat
    2. Ja sa veľmi neteším, ale dáš nám aj hudbu? :D

      Vymazat
    3. To je dobře! Ale tím pádem se ti to musí pak líbit, to si pamatuj! :D
      :D:D:D Tak samozřejmě! Akorát že to není hudba, která by tam jakože hrála, prostě kulisa k povídce, která stojí mimo ni, jestli chápeš :D. Můžu ti říct klidně i název písničky, protože její text se moc nehodí k ději, ale název sedí dokonale a proto si ji nemůžu odpustit :D.

      Vymazat
    4. Samozrejme :D
      Nechám sa prekvapiť a užijem si to aj s poviedkou :D

      Vymazat
  7. Wooohooo - když se daří, tak se daří! XD Dneska poslední den práce a dovolená přede mnou a pak vlezu sem a kapitola? Báááájo! :D Přidávám se k většině a též se těším na ples! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Si to umím načasovat :D. Já už se začínám těšit, až to budu mít dopsaný. Ne že by mě to nebavilo, ale... už je to na mě moc dlouhý :D.

      Vymazat
    2. Ne teda, že by vadilo, jak je to dlouhý... :D Ale proč to teda tak moc natahuješ? Stále nový nápady? :D

      Vymazat
    3. Jojo a ještě k tomu GENIÁLNÍ nápady :D. Je to prostě předurčený k tomu, aby to bylo dlouhý, kdybych to najednou nějak zkrátila, tak by to bylo divný a celý bych to zkazila a to nepřipadá v úvahu, to radši umřu vyčerpáním! :D

      Vymazat
  8. Aaaah, ten dramatický konec! :) Úžasný! Omlouvám se, že jsem si to přečetla zase tak pozdě. Nějak nebyl čas. Sama si na blogu stěžuju a pak zanedbávám ostatní. No ale stálo to za to! Jak jsi psala o těch dětech v nemocnici, bylo mi Eleny strašně líto. Prostě dokonalá kapitola, moc se mi líbilo jak jsi to napsala, zvlášť teda ten konec. :) A zase jsi mě jen utrvdila v tom, že neumíš psát jinak než fantasticky. Jinak - musím tady někde najít tvůj email, takže očekávej zprávu :) Je to taková nabídka ohledně MV. Čtyřem lidem chci nabídnout, aby si vymysleli postavu a ta se tam pak objeví. :) Tak když budeš chtít, budu ráda ;) na email ti všechno pošlu

    OdpovědětVymazat
  9. Mně teda nevadí, že jí to Stefan konečně řekl - irituje mě, když postava zatajuje něco, co já už delší dobu vím z myšlenek nebo jednoduše vím! Na ten ples se fakt těším, moc mě zajímá, jak to bude celý probíhat :) Za kratší komentář se omlouvám, ale musím za chvíli do práce, mám málo času :(

    OdpovědětVymazat