Jak vložit přezdívku a odkaz na blog do komentářů? Návod (v komentářích) zde

Skloňování šunkič zde

Kontakt zde

sobota 10. března 2012

Fejeton

Komentář: Slibovala jsem, že sem hodím i nějaké své práce, které jsem vytvořila do školy. Proč to dělám? Když jsem měla vytvořit tohle "mistrovské dílo", byla jsem dost zoufalá. V sešitě jsem našla jakousi definici fejetonu, ale nic se nevyrovná konkrétnímu příkladu. Pár jsem jich na internetu našla a dost mi to pomohlo.
Osobně si myslím, že ta práce je příšerná :D! Sou to nehorázný sračky, patlala jsem se s tím asi 3 hodiny a tlemila se u toho i brečela. Za všechnu tu námahu jsem ale dostala jedničku (byla to slohová práce). Žádný pravopisný chyby a splnila jsem všechny požadavky fejetonu. Možná se to učitelce i líbilo, protože říkala, že pokud se jí dílo zdálo nemastné, neslané, klidně snížila o stupeň známku. No, snad vám to pomůže, až budete psát svůj vlastní fejeton. Hodně zdaru, já doufám, že tohle byl můj poslední! :D

Pro ty, kteří nevědí, co to fejeton je: Je to žánr publicistického stylu. Je na pomezí mezi stylem uměleckým a publicistickým. Zaobírá se aktuálním tématem. Bývá humorný, ale duchaplný. Pisatel užívá úvahové prvky a řečnické otázky (+ ironie, sarkasmus, atd). Cílem je kritizovat (poukazovat) na nějaký jev ve společnosti. Za zakladatele považujeme Jana Nerudu. V novinách ho nalezneme pod čarou ("podčarník")
= můj zápis ze sešitu

Má práce:

„Poněvadž peníze jsou v oběhu, žijeme v neustálém běhu za nimi.“
Karel Poláček
Osnova:    1. Úvod
                 2. Funkce peněz
                 3. V praxi
                 4. Závěr

Dnes žijeme ve složité době, kdy se všechno kolem nás neuvěřitelně rychle mění. Holt pokrok se nedá zastavit. Poměrně stálá je ovšem podoba peněz. Už pěknou řádku let našemu sluchu lahodí cinkot drobných mincí nebo šustění bankovek či šeků. Věděli jste, že první mince vznikly už v 7. století před naším letopočtem? To znamená, že se za nimi ženeme zaokrouhleně už 2 800 let. Co na to říct, máme slušnou výdrž.
Peníze mají spousty kladných i záporných vlastností. Začněme například těmi příjemnějšími. Dokážou za nás rozhodnout v situacích, kdy jsme s rozumem v koncích. Nevěříte? Je to jednoduché. Vypracujete si dvě možná řešení problému. Vezmete libovolnou minci a hodíte ji do vzduchu tak, aby se otáčela. Podle toho, jestli padla panna nebo orel, správné řešení bude to, které jste určili pro tu stranu mince, kterou po jejím dopadu vidíte. Oproti tomu bankovky jsou velmi užitečné, pokud rozděláváte oheň a nemáte po ruce noviny nebo suché dřevo. Kolika lidem už takto zachránily život! Abychom je nepřechválili, peníze mohou být ale i nebezpečné. Doktoři zaznamenali několik případů, kdy dítěti uvízl nějaký ten čtvrťák v nozdře nebo v jiném tělním otvoru. O špatném vlivu na duševní zdraví nemluvě.
Takovým pěkným oběhem peněz je například systém půjček a splácení. Všechny banky vás v televizích nabádají, abyste si právě u nich vypůjčili třeba na vánoční dárky. Bohužel jakmile přepnete kanál či otevřete noviny, valí se na vás odevšad, jak je který stát zadlužený a jak jsou lidé neschopni splácet. Co máme tedy dělat? Nejjednodušší je asi vykrást nejbližší obchod, rozdat zboží příbuzným a následně utéct na severní pól. Potom vám už nezbývá nic jiného než doufat, že vás nikdo nenajde. Není to ovšem nejchytřejší a už vůbec ne nejspolehlivější plán. To raději řekněte svým dětem, že letos moc zlobily, a proto se jim Ježíšek rozhodl nepřinést žádné dárky.
Teď žerty stranou. Pro každého z nás peníze vždy byly, jsou a budou důležité. Nesmíme však dopustit, aby se staly jediným smyslem našeho života, protože takový život by byl velice osamělý. Proto se občas zastavte, nadechněte a dejte penězům náskok. Jsem si jistá, že je opět doběhnete.

6 komentářů:

  1. Týbrďo :D
    Tohle bych teda psát nechtěla a doufám, že ani psát nebudu. Já si myslím, ačkoliv se v tom nevyznám a dodneška jsem nevěděla, co že to ten fejeton je, že je to zdařilá práce. Já bych teda něco takového nenapsala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Týjo, taky budeme muset psát fejeton a řeknu ti že se na to dost netěším - nemám žádné spisovatelské střevo jako ty a asi to pěkně zpackám ale tobě to jde, a ještě aby ne :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mně přijdou všechny ty publicistický styly dost náročný, takže hodně štěstí! Ale docela bych si přála, aby vás teď slyšely moje učitelky :D. Zrovna nedávno jsem u zkoušení z literky schytala přednášku o tom, jak je způsob mého vyjadřování naprosto úděsný a ať si uvědomím, že u maturity se hodnotí i ústní projev, tak ať na tom zapracuju... no, v duchu jsem si říkala asi tohle: Bodejď bych se vyjadřovala smysluplně, ty mrcho, když jsi mě vytáhla naprosto nepřipravenou a tahám ty informace až z paty a potim se u toho jak sele!!!:D A to nebylo poprví (ani naposledy), co mě někdo kritizoval za moje vyjadřování. Oni jsou přesvědčeni, že mám nedostačující slovní zásobu, já tvrdím, že vytvářím neologismy :D

    OdpovědětVymazat
  4. V jakým ročníku vlastně jsi? Mě se nezdá že bys neměla dostatečnou slovní zásobu. Aspoň při vytváření úvahy nepoužiješ během 2 vět 4krát ''ale'' =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve třeťáku na gymplu. No, ono je pravda, že jedna věc je projev písemnej a druhá věc je projev ústní. Do komentářů píšu sice zaokrouhleně tak, jak i mluvím, ale pořád má člověk čas si to aspoň tak ňák trošku promyslet a poupravit, to u toho ústního už nejde. Takže ve skutečnosti vážně mluvim trošku krkolomnějc (ale někdy i ty psaný věty jsou dost zajímavý) :D.

      Vymazat
  5. Wow! Čtu si teď všechny tvoje slohovky, protože mě nikdy nenapadlo se do téhle rubriky podívat. A musím říct, že jsi fakt machr :) Nechci tohle psát, ale zaručeně se tomu nevyhnu. Takže až učitelka vysloví něco jako "fejeton", vzpomenu si na tvojí úžasnou práci a budu doufat, že se u toho psychicky nezhroutím. Vážně seš moc dobrá :))

    OdpovědětVymazat